Betaald voetbal

'Ron Jans-effect' nekt Heracles Almelo tegen FC Utrecht

De tweede nederlaag van het seizoen is een feit voor Heracles Almelo. In eigen huis was het geplaagde FC Utrecht, waar Ron Jans sinds deze week de scepter zwaait, met 1-3 te sterk voor het elftal van trainer John Lammers.
Het gaat wat ver om Jans nu al een wonderdokter te noemen, maar Lammers kwam er in aanloop naar het treffen met het dolende FC Utrecht openlijk vooruit: hij had de Domstedelingen liever een weekje later getroffen. Want een nieuwe trainer bij een club verkerende in crisis, dan is het maar de vraag welk wedstrijdformulier je voor de neus geschoteld krijgt. En de Almelose analyses ten spijt, ze konden grotendeels de prullenbak in nadat FC Utrecht al na drie duels afscheid nam van trainer Silberbauer.
Ron Jans is sinds deze week de trainer van FC Utrecht
Ron Jans is sinds deze week de trainer van FC Utrecht © ANP

Schokeffect

De vrees van Lammers bleek geen loze kreet. Het schokeffect van Jans deed van meet af aan zijn intrede bij het herboren ogende FC Utrecht. De oud-oefenmeester van FC Twente ruimde basisplaatsen in voor Van der Maarel, Fraulo, Boussaid, Romeny en Jensen, maar de vrije rol voor Mats Seuntjens in de punt van de aanval was de belangrijkste zet. Sonnenberg en Hoogma wisten zich geen raad met de technisch begaafde plaaggeest uit Breda, die overal en nergens liep in de voorhoede van FC Utrecht.

Storm

Het resulteerde na amper vijf minuten voetbal al in de openingstreffer. Slordig balverlies van Heracles werd genadeloos afgestraft. Boussaid stak Seuntjens weg, met buitenkantje rechts bereikte hij de volledig vrijstaande Romeney: 0-1. Een Utrechtse storm in Almelo bleek geboren, maar Heracles overleefde wonderwel. Zonder slag of stoot ging het alleen zeker niet. Brouwer keerde één op één een inzet van Seuntjens en even later kwam de thuisploeg eveneens goed weg toen de hoofdrolspeler de lat trof.
Op Erve Asito haalde men vervolgens opgelucht adem toen de wervelwind wat afzwakte. Heracles kwam gaandeweg wel beter in de wedstrijd en dacht zelfs heel even op gelijke hoogte te komen via Sankoh. Door het doelpunt van de publiekslieveling in wording ging echter een streep na ingrijpen van de VAR: hands en dus geen tweede Heracles-goal voor Sankoh.

Schrijfblok

De avond stol bol van grote kansen en het aluminium had het zwaar te verduren. Met een half uur op de klok eindigde een inzet van Jensen op de paal, voorafgegaan door fraai voorbereidend werk van wie anders dan Seuntjens. Aan de andere kant spatte een kopbal van Sankoh uiteen op de lat. Het prima debuut van Jans als trainer van FC Utrecht - die nota bene met een schrijfblok van zijn ex-werkgever op de bank zat - kreeg nog wat extra kleur toen Jensen in de dying seconds van de eerste helft vogelvrij voor de 0-2 kon zorgen.

Spanning

Heracles kon hoop putten uit het feit dat van de zes doelpunten dit seizoen er vijf in de tweede helft vielen. Maar net als voor de thee was het FC Utrecht dat het eerste gevaar stichtte. Brouwer, tot dusver bezig aan een uitstekende jaargang, kreeg net genoeg vingertoppen tegen de bal om het leer via de paal buiten de lijnen te tikken. De 0-3 bleef uit, waarna de spanning terugkeerde in Almelo.

Counteren-doe-je-zo

Met een uur op de klok werd een Utrechtse hoekschop weggekopt door de binnen de lijnen gekomen Marko Vejinovic, waarna de bal via de eveneens ingevallen Thomas Bruns uiteindelijk bij de derde invaller Abdenego Nankishi belandde. De Duits-Angolese aanvaller slingerde op het juiste moment zijn brommer aan, om er vervolgens pas af te stappen toen er gefeest kon worden met Heracles-fans. Met een fijne stift zorgde hij voor de aansluitingstreffer. Een lesje counteren-doe-je-zo van Nankishi.
De aansluitingstreffer van Nankishi bleek niet voldoende om vervolgens door te drukken
De aansluitingstreffer van Nankishi bleek niet voldoende om vervolgens door te drukken © ANP

Slotfase

In de slotfase zocht Heracles met man en macht naar de o zo gewenste gelijkmaker. En zoals wel vaker in de slotminuten van ee wedstrijd valt er dan aan de andere kant een doelpunt. In blessuretijd werd het 1-3 door een eigen goal van Bakboord. Dat het duel daarvoor tot twee keer toe werd stilgelegd doordat er bekertjes op kunstgras werden gegooid zorgde voor nog wat extra zout in de Almelose wonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.