Nieuws

Gemeente Zwolle komt met aanvullende maatregelen rondom IJsselderby

Sfeeractie tijdens eerdere IJsseldery
Sfeeractie tijdens eerdere IJsseldery © ANP
De gemeente Zwolle heeft aanvullende maatregelen aangekondigd om ongeregeldheden rondom de IJsselderby van zondag te voorkomen. Zo wordt de 'Walk to the Stadium' verboden en zal het samenscholingsverbod daadwerkelijk worden gehandhaafd. Tijdens de IJsselderby nemen PEC Zwolle en Go Ahead Eagels het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt gespeeld in het stadion van PEC.
Volgens de gemeente is er de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd in contact te komen met de organisatoren van de 'Walk' om afspraken te maken. Omdat het contact er niet kwam, heeft de gemeente nu besloten het onderdeel volledig te verbieden.
De gemeente geeft aan dit besluit te hebben genomen 'gezien de eerdere ervaringen met deze tochten', staat in een persbericht.

Samenscholingsverbod handhaven

Naast het verbieden van de 'Walk' heeft de gemeente ook besloten het geldende, maar tot nu toe niet gehandhaafde, samenscholingsverbod nu wel te gaan handhaven. De gemeente wil zo voorkomen dat groepen voetbalaanhangers zich zondagochtend, voorafgaand aan de wedstrijd, alsnog gaan ophouden in de binnenstad van Zwolle.
Eerder besloot de leiding van PEC Zwolle al om sfeeracties in het stadion te verbieden en een alcoholverbod in het stadion in te voeren. Ook werd een opgeschroefde ID-controle aangekondigd. Het leidde tot boze reacties van Zwolle-aanhangers. De fanclub van PEC kondigde vervolgens aan uit protest een kwartier later te zullen binnenkomen.

"Bijzonder spijtig"

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle laat weten het bijzonder spijtig te vinden dat er aanvullende maatregelen nodig zijn: "Het liefst zie ik dat er zo weinig mogelijk beperkingen zijn." Hij roept supporters van beide clubs op om de wedstrijden sportief te laten verlopen, zodat de maatregelen in de toekomst kunnen worden versoepeld. "Spreek elkaar hier ook op aan, daar begint het bij.”, aldus Snijders.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.