Betaald voetbal

PEC Zwolle en Go Ahead Eagles houden elkaar in bedwang in levendige IJsselderby

Na een jaar afwezigheid stond de IJsselderby eindelijk weer op het programma. In het MAC3Park Stadion maakten PEC Zwolle en Go Ahead Eagles er een levendige wedstrijd van en na afloop moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een punt: 1-1.
Beide ploegen begonnen zonder verrassingen aan de burenruzie. PEC-trainer Johhny Jansen koos voor dezelfde elf namen als tijdens het gewonnen duel bij Almere City en ook bij de Eagles, waar trainer René Hake ontbrak wegens privéomstandigheden, waren er geen wijzigingen ten opzichte van het laatste duel met sc Heerenveen. Bobby Adekanye was er nog niet bij. De aanvaller zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

Leuke openingsfase

Er mochten vooraf geen sfeeracties plaatsvinden in het stadion en uit protest betrad een deel van de fanatieke aanhang van Zwolle pas na een kwartier de tribunes. Daarin misten zij twee goede kansen voor beide partijen. Eerst schoot Eagles-aanvaller Oliver Edvardsen rakelings naast en aan de overzijde schoot ook Younes Namli net langs de verkeerde kant van de paal.

PEC gevaarlijk

Zwolle nam vervolgens het heft in handen en was ook het dreigendst. Bram van Polen schoot na een goede aanval van de thuisploeg in het zijnet en Namli zag zijn poging gekeerd worden door Jeffrey de Lange. Ferdy Druijf kwam even later net niet tot een goede doelpoging en Jamal Amofa voorkwam op het laatste moment een grote kans voor Zico Buurmeester. Druijf en Amofa kregen vlak daarna beiden geel vanwege een opstootje.

Treffer Willumsson afgekeurd

Na ruim een halfuur spelen lieten ook de Eagles zich weer eens zien voor het doel van Jasper Schendelaar, die een poging van Victor Edvardsen pareerde. Vlak voor rust moest de doelman wel het antwoord schuldig blijven op een schot van Willum Willumsson. De IJslander slalomde door de verdediging van de Blauwvingers en vond het net, maar in aanloop naar het doelpunt stond Jakob Breum buitenspel en dus annuleerde de VAR de treffer.
Scheidsrechter Rob Dieperink keurt na inmenging van de VAR de treffer van Willum Willumsson af
Scheidsrechter Rob Dieperink keurt na inmenging van de VAR de treffer van Willum Willumsson af © ANP

Zwolle op voorsprong na rode kaart Amofa

Vlak na rust moest de formatie uit Deventer verder met tien man. Amofa speelde de bal te ver voor zich uit en maakte daarna een oliedomme overtreding op Thomas Lam, waardoor scheidsrechter Rob Dieperink niets anders kon dan de verdediger zijn tweede gele kaart te geven. Vijf minuten later werd het nog erger voor de Eagles. Druijf lanceerde na een mooi een-twee Eliano Reijnders en de Zwollenaar zette de thuisploeg op 1-0.

Stilgelegd

Na een uiterst sportief verloop van de wedstrijd werd de derby na een klein uur spelen toch stilgelegd. De aanhang van PEC Zwolle verstopte zich eerst onder een groot zwart doek en stak vervolgens in groten getale groene fakkels af, waardoor Dieperink de ploegen naar de zijkant sommeerde.
Na de korte onderbreking was de eerste kans voor Go Ahead. Oliver Edvarsen kreeg de bal voor zijn voeten, maar schoot wild over. Vijf minuten later kopte de Noor net naast, maar Zwolle was wel gewaarschuwd dat de punten nog niet binnen waren. Aan de andere kant kreeg ook Lennart Thy, na een fraai hoogstandje van Buurmeester een mogelijkheid. Zijn schot werd gepakt door De Lange.
Het spel werd kortstondig stilgelegd
Het spel werd kortstondig stilgelegd © ANP

Edvardsen scoort

Twintig minuten voor tijd was het weer gelijk in Zwolle. Kuipers stoomde op aan de linkerkant en legde de bal panklaar neer voor Oliver Edvardsen, die nu wel raak kopte. PEC moest dus weer opnieuw beginnen en in de hoop op drie punten bracht Jansen supersub Tolis Vellios binnen de lijnen. De Griek maakte zich bijna direct onsterfelijk, maar zijn eerste poging ging via Willumsson net over.

Punten worden gedeeld

Ook een kopbal van Vellios vond geen doorgang en dus begon de tijd te dringen. De blessuretijd bedroeg zeven minuten en PEC bleef aandringen in de hoop op eenzelfde scenario als twee weken geleden bij Almere City. Toch kon de ploeg van Johnny Jansen maar niet echt dreigend worden tegen het tiental van Go Ahead, dat ondertussen loerde op een uitbraak. Gescoord werd er niet meer in de provinciehoofdstad en zo bleef het bij 1-1.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.