Nieuws

Rekenfout in groengas-subsidie 'absurd': honderd Overijsselse boeren missen nu smak geld

mest van koeien inzetten voor groen gas
mest van koeien inzetten voor groen gas © RTV Oost
Meer dan honderd boeren in Overijssel kunnen niet verder met hun groengas-plannen, omdat op het ministerie van Klimaat en Energie een rekenfout is gemaakt in de subsidieregeling voor mestvergisters. Bij CCS Energie-advies in Deventer kan de helft van de 170 aanvragen die het bureau in behandeling heeft, de ijskast in.
'Absurd en verstrekkend', zo noemt René Cornelissen (eigenaar van het adviesbureau) de rekenfout. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat op het laatste moment de subsidieregeling wordt aangepast. Vooral kleine ondernemers die willen verduurzamen door samen met andere boeren een mestvergistingsinstallatie op te starten, kunnen hun bedrijfsplan nu niet rond krijgen. Je praat over 20 tot 25 procent minder vergoeding, dat is veel."
Mestvergisting
Bij mestvergisting wordt elke dag de mest uit de stal verzameld in een vergister, daar wordt de mest door bacteriën omgezet in groen gas. Het geproduceerde gas wordt opgevangen in een gasopslag, en kan dienen als energiebron.

Lobby

"We pleiten voor aanpassing van de regeling", vervolgt hij. "We willen ook een lobby opzetten om met name de plannen van kleinere boeren ook door te laten gaan. De grotere boeren kunnen het misschien nog wel inpassen in hun verdienmodel, maar je wil iedereen meenemen in de energietransitie." Cornelissen en zijn collega's spreken veel verontruste boeren. "Je wil graag dat de gedane investeringen ook doorgezet kunnen worden. We blijven hierin niet op onze handen zitten. De provincie is ook in actie gekomen."

Brandbrief

Gedeputeerde Tijs de Bree van Overijssel vraagt het ministerie in een brandbrief om de subsidieregeling aan te passen. Ook op het provinciehuis is met verbazing gereageerd op de rekenfout in de mono-mestvergistingsubsidie, die volgens de brief gevolgen heeft voor meer dan honderd Overijsselse bedrijven. "Door het omlaag brengen van de subsidie komen plannen stil te liggen of zelfs te vervallen. Dit heeft ook grote gevolgen voor de nationale doelstelling om meer groen gas te produceren. Bovendien is mestvergisting de uitgelezen kans om agrarische ondernemers een bijdrage te laten leveren aan het stikstofprobleem. Door mono-mestvergisting gaat de uitstoot van stallen omlaag."
Verschillende Overijsselse gemeenten hebben de brandbrief medeondertekend. De Bree zegt dat er verschillende oplossingen mogelijk zijn. "Het is richting ondernemers niet eerlijk dat wij enerzijds van hen verwachten om te verduurzamen en anderzijds dat de subsidie om dat voor elkaar te krijgen zonder goed alternatief wordt aangepast. Voor het vertrouwen van deze mensen, die zich enorm hebben ingespannen om projecten te ontwikkelen en de rijkssubsidies aan te vragen, is het noodzakelijk om in actie te komen."
Het Rijk zou volgens de gedeputeerde de regeling met de oude tarieven door kunnen laten gaan of de zogeheten SDE++-regeling uitstellen om samen met de agrarische sector naar een oplossing te zoeken. Een andere mogelijkheid is om een nieuwe categorie aan de subsisieregeling te hangen, voor ondernemers die met de 'oude cijfers' een bedrijfsplan hebben opgezet.

Vertrouwen

Ook Cornelissen van CCS Energie-adviseurs merkt dat het vertrouwen door de rekenfout wegebt. "Men heeft steken laten vallen, met het gevolg dat het vertrouwen in de overheid afneemt. Wij willen meedenken in oplossingen, want wij zien de mono-vergister als onderdeel van de oplossing om op duurzame wijze energie op te wekken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.