Nieuws

16-jarige die Brian Brobbey racistisch uitschold wacht stadionverbod van 20 jaar

Brian Brobbey tijdens duel met FC Twente, gisteren in De Grolsch Veste
Brian Brobbey tijdens duel met FC Twente, gisteren in De Grolsch Veste © ANP
Een 16-jarige supporter van FC Twente die gisteren Ajax-spits Brian Brobbey uitschold voor 'kankeraap' loopt het risico op een stadionverbod van twintig jaar. Dat meldt de KNVB. Doel van de bond is bestrijding van discriminatie. "Gevolg van deze maatregelen is onder meer dat als iemand discriminerende dingen tegen een speler roept, hij zij een landelijk stadionverbod van 20 jaar krijgt."
Ajax-speler Brian Brobbey werd gisteren van zo'n dertig meter afstand uitgescholden toen hij De Grolsch Veste verliet om in de bus te stappen na het verloren duel met FC Twente. Dat zegt een woordvoerder van FC Twente. Hij geeft aan dat de club, na een incident vorig seizoen waarbij Brobbey en Steven Berghuis betrokken waren, alles in het werk gesteld is om herhaling te voorkomen. De dader, een 16-jarige jongen en seizoenkaarthouder, werd na een klopjacht snel gepakt.

Reactie KNVB

"Voetbal brengt miljoenen mensen samen", meldt de KNVB in een schriftelijke reactie. "Waar mensen samenkomen, wordt ook zichtbaar welke problemen in de samenleving spelen. Racisme en discriminatie helaas ook. Dat is onacceptabel. Uitsluiting staat haaks op waar het voetbal voor staat: miljoenen uiteenlopende mensen samenbrengen."
De KNVB verwijst naar het plan 'Ons Voetbal is Van Iedereen' en een toolbox die daarin is gecreëerd die de bond beter in staat moet stellen om racisme en discriminatie te bestrijden. "Gevolg van deze maatregelen is onder meer dat als iemand discriminerende dingen tegen een speler roept, hij of zij een landelijk stadionverbod van twintig jaar krijgt."
Om de landelijke straf officieel te maken, moeten er eerst nog wel een aantal stappen worden gezet, stelt de KNVB. Om te beginnen moet FC Twente officieel melding maken bij de KNVB, zodat de bond het verder kan oppakken en een onderzoek kan starten. Uiteindelijk zal de zogenaamde Commissie Stadionverboden van de KNVB zich dan over de zaak buigen en de straf bij voldoende bewijs officieel opleggen.
Zeldzame straf

De straf is slechts één keer eerder opgelegd tegen vier MVV-fans, die zich schuldig maakten aan racisme tegen FC Dordrecht-speler Seydine N'Diaye tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Zij kregen allemaal een landelijk stadionverbod van 20 jaar.

Feest in De Grolsch Veste

In De Grolsch Veste werd zondagmiddag uitbundig feestgevierd. FC Twente legde het zwakke Ajax zestig minuten over de pijnbank en won uiteindelijk met 3-1. De stemming: opperbest. En dan blijkt Ajax-speler Brian Brobbey te zijn uitgescholden, terwijl hij het stadion verliet. Daarmee kreeg de dag ineens een zwart rouwrandje. Op zijn minst. Het straalt bovendien negatief af op de club.
Het was de tweede keer in enkele maanden tijd dat zich een incident voordeed met een supporter van FC Twente bij de spelersbus van Ajax. Ook na de vorige ontmoeting werd iets geroepen naar Brobbey waarop zijn ploeggenoot Steven Berghuis er op lossloeg. De woordvoerder van FC Twente benadrukt, in tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, dat het destijds niet ging om racisme. Maar zeer onwenselijk was het wel, waarna FC Twente nadacht over maatregelen.

Pleidooi voor bescherming

Gisteren werd Steven Berghuis na het duel nog eens gevraagd terug te blikken op het incident. Berghuis vroeg daarop in catacomben van De Grolsch Veste om betere bescherming van spelers. "Het houdt een keer op wat mensen allemaal naar je kunnen roepen. Daarin moet veel harder gestraft worden." Niet veel later ging het dus weer mis.
Terwijl FC Twente meerdere maatregelen had genomen om herhaling te voorkomen. De spelersbus van Ajax stond met de deur richting de ingang van De Grolsch Veste. Er waren hekken geplaatst waardoor mensen zo'n dertig meter bij de bus werden weggehouden. "Spelers van Ajax waren nauwelijks te zien." En toch klonk toen Brian Brobbey passeerde dat scheldwoord.

Snelle reactie stewards

"Vanuit de openbare ruimte hè", geeft de woordvoerder van FC Twente aan. Het geeft meer aan hoe lastig het is dit soort incidenten te voorkomen als één onverlaat zich iets in het hoofd haalt. De woordvoerder vertelt hoe stewards in de buurt snel reageerden en de achtervolging op de vluchtende jonge dader inzetten. "Die ging vrij snel op in de massa, maar op dat moment werd hij al met camera's gevolgd." Het leidde een minuut of tien later tot de aanhouding van de 16-jarige seizoenkaarthouder.
Die kaart mag de jongen inleveren. Hij krijgt een stadionverbod. "Die komt heel lang niet meer in het stadion", aldus de woordvoerder van FC Twente. Ajax heeft aangifte gedaan, waardoor het incident mogelijk ook nog een strafrechtelijk staartje krijgt voor de dader.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.