Nieuws
Pluimveesector houdt adem in: 'Als dit vaccin werkt, gaat hele wereld het gebruiken'

Een spannende tijd breekt aan voor pluimveehouders. In Overijssel zijn de eerste leghennen gevaccineerd tegen het vogelgriepvirus. Áls deze veldproef slaagt, heeft dat mogelijk gevolgen voor pluimveehouders wereldwijd. "Dan gaat iedereen om", zegt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.
Daarmee staat Overijssel samen met Flevoland mogelijk aan de wieg van een wereldwijde omslag. "Als dit net zo goed werkt als in het lab, ben ik ervan overtuigd dat de hele wereld het gaat gebruiken", zegt Oplaat. "Dat zal geen vijf jaar meer duren. Er zijn zoveel landen wereldwijd getroffen."
Einde ophokplicht?
Het vaccin opent volgens Oplaat letterlijk deuren. Want ophokken is dan waarschijnlijk niet meer nodig. "Daar lijkt het op", zegt Oplaat. "Maar dat zal dus echt moeten blijken uit de proef."
Hoopvol nieuws voor pluimveehouders. Toch houdt Oplaat een slag om de arm. Want áls het vaccin werkt, wil dat nog niet zeggen dat andere landen 'ons' gevaccineerde kippenvlees willen hebben. "Er zijn landen die bang zijn dat hun dieren er ziek van worden. Een kromme theorie, maar soms spelen eigen handelsbelangen ook mee."
Oplaat ziet daarvoor een rol weggelegd voor de minister. "Die mag dan aan landen uitleggen dat er geen reden is om de grens te sluiten. Daarvoor heeft hij data nodig die uit deze proef komt, waarmee je kunt aantonen dat het veilig is."
Onderzoeksresultaten
Een deel van de kuikens krijgt na drie maanden een tweede prik. Uit bloedonderzoek moet blijken of de kippen immuniteit tegen het virus opbouwen. Ook worden ze een paar keer naar het laboratorium gebracht om besmet te worden met het vogelgriepvirus.
De proef loopt tot eind 2025, halverwege volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.