Nieuws

Dit is Prinsjesdag 2023: Koning positief over uitkoopregeling, bijzondere reünie Ank Bijleveld

Caroline van der Plas - toch met hoed - in een interview met Jaïr Ferwerda
Caroline van der Plas - toch met hoed - in een interview met Jaïr Ferwerda © RTV Oost
Het is de derde dinsdag van september en dus staat vandaag in het teken van de hoedjes, de Troonrede en de kabinetsplannen voor het komende jaar: kortom Prinsjesdag. Als RTV Oost zijn we aanwezig in Den Haag om onze regionale Kamerleden en toeschouwers te volgen, en uiteraard om te horen welke kabinetsplannen gevolgen hebben voor Overijssel. Alle updates volgen op deze pagina:

Koning: 'Positief dat uitstoters nadenken over uitkoopregeling'

In de Troonrede gaat Koning Willem-Alexander in op de stikstofcrisis. Hij noemt het "positief dat provincies gebiedsplannen voor reductie van stikstof hebben gepresenteerd, en dan enkele honderden bedrijven die veel stikstof uitstoten nabij kwetsbare natuur, nadenken over meedoen aan een uitkoopregeling."
Overijssel vraagt 5 miljard van Den Haag om de plannen waar te kunnen maken, een bedrag dat onhaalbaar lijkt te zijn. Landelijk is er zo'n 24 miljard beschikbaar. Hier lees je de reacties van de regionale Kamerleden op de Troonrede.
Koning Willem-Alexander over stikstofcrisis

Bijzondere reünie voor Ank Bijleveld

Een kleine terugblik op gisteravond, toen Ank Bijleveld - voormalig Commissaris van de Koning(in), oud-minister van Defensie en huidig voorzitter van Twente Board - aanwezig was bij een reünie met veel bekende gezichten. Op de avond voor Prinsjesdag komen huidige en voormalige bewindspersonen van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie traditiegetrouw samen voor een diner.

Geen plek op tribune voor Staphorster dames dit jaar

Elk jaar zijn ze erbij. Normaal op de publieke tribune en vorig jaar zelfs als onderdeel van de erewacht. Maar de Staphorster dames - 49 in totaal, plus twee mannen - staan dit keer langs de route. Of nou ja, staan... Iedereen heeft, goed voorbereid als ze zijn, een klein krukje meegenomen. Plekken op de tribune bleken dit jaar niet meer beschikbaar.
Staphorster dames zijn weer aanwezig in Den Haag
Staphorster dames zijn weer aanwezig in Den Haag © Lotte Kreuwel

Van der Plas: 'Circus? Het hoort er toch een beetje bij'

Vorig jaar was ze nog stellig: een hoedje zou ze niet meer opdoen. Maar Caroline van der Plas is vandaag toch met een hoofddeksel te bewonderen. "Mensen veranderen soms van mening hè. En ik vind dat ik een hele mooie hoed heb. Die ga ik ook na vandaag nog dragen."
Van der Plas draagt tóch een hoedje vandaag
De voorvrouw van BBB voelt wel wat ongemak bij de situatie: mbo-studenten verzorgen de kapsels en make-up voor de Kamerleden. "Vandaag staat de koopkracht en armoede centraal, dus dit voelt wat dubbel. Mensen kunnen de kapper soms niet betalen. Maar daar vragen we natuurlijk ook aandacht voor in de politiek."

Kamerlid Palland kiest voor jurk Staphorster stipwerk

De camera's zijn vandaag gericht op Den Haag, dus voor Kamerleden is het zaak om er magnifiek bij te lopen. Ook dat hoort bij Prinsjesdag. Caroline van der Plas (Deventer) en CDA'er Hilde Palland (Kampen) zitten inmiddels in de kappersstoel bij mbo-studenten, ook om zich in de make-up te laten zetten, gevolgd door vele cameraploegen.
CDA-Kamerlid draagt jurk met Staphorster stipwerk
Palland kiest er dit jaar voor om geen hoedje op te zetten. "Ik heb een bijzondere jurk aan met Staphorster stipwerk. Een hoedje leek mij een beetje zwaar worden bij de jurk, misschien zou het afleiden, dat zou ik jammer vinden."
Het CDA-Kamerlid draagt elk jaar kleding uit de regio. "Zo had ik een Kamper Hanzejurk, een Zwolse Fundatiejurk, een Deventer Kwartjeskraag en vorig jaar een jurk gebaseerd op de Moderne Devotie, een spirituele beweging uit Overijssel. Elk jaar verzinnen we weer iets nieuws."
CDA-Kamerlid Hilde Palland maakt zich klaar voor de Troonrede
CDA-Kamerlid Hilde Palland maakt zich klaar voor de Troonrede © RTV Oost

Prinsjesdag: wat kunnen we verwachten?

Het is een bijzondere Prinsjesdag, nu het kabinet demissionair is. In feite moet de regering alleen 'op de winkel passen' in afwachting van de nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen in november. Grootse veranderingen of investeringen liggen niet in de lijn der verwachting.
Een deel van de plannen van het demissionaire kabinet lekte eind vorige week al uit. Het miljardenpakket zal vooral gericht zijn op het verbeteren van de koopkracht van de laagste- en lagere middeninkomens.
Twee jaar geleden was het kabinet ook demissionair op Prinsjesdag. Maar het verschil met 2021 is dat alle extra uitgaven ook netjes gedekt moeten zijn. Dat kan met besparingen op andere uitgaven of extra belastingopbrengsten. Door de sterk opgelopen rente heeft demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën), in tegenstelling tot haar voorganger, geen ruimte om de staatsschuld verder te laten oplopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.