Nieuws

Onderzoek naar koopgedrag van inwoners in Overijssel

Winkelende mensen
Winkelende mensen © GettyImages
Onderzoeksbureau I&O Research begint deze week in Overijsselse gemeenten een groot onderzoek naar koopgedrag door inwoners. Dit koopstromenonderzoek moet in beeld brengen waar mensen wat kopen en hoe tevreden mensen zijn over de binnenstad, de winkelcentra en het winkelaanbod. Voor gemeenten en winkeliers kan inzicht in het koopgedrag van mensen van groot belang zijn. Bijvoorbeeld als gaat om de inrichting van een winkelcentrum of binnenstad.
Willekeurig geselecteerde huishoudens in 85 gemeenten uit Overijssel, Gelderland, Drenthe en Flevoland ontvangen een schriftelijke uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek en online een vragenlijst in te vullen. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst hier ook invullen. Onder deelnemers van het koopstromenonderzoek worden 50 cadeaukaarten van €25,- verloot.

Onderzoek naar koopgedrag

Het onderzoek brengt in beeld waar mensen hun dagelijkse boodschappen inkopen, zoals voeding en artikelen voor persoonlijke verzorging en waar ze niet-dagelijkse aankopen doen, zoals kleding, elektronica en meubels. Ook gaat het onderzoek na hoe tevreden mensen zijn over de verschillende winkelgebieden, de binnenstad en de markt. Deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van locaties in beeld en helpt de gemeente bij het versterken en verbeteren van winkelvoorzieningen. In 2019 is er voor het laatst een koopstromenonderzoek uitgevoerd in Oost-Nederland. Begin 2024 zijn de resultaten bekend.

Privacy gewaarborgd

De privacy van deelnemers is gewaarborgd in overeenstemming met de nieuwe privacywetgeving (AVG). Antwoorden van deelnemers zijn niet gekoppeld aan hun woonadres en worden uitsluitend gebruikt voor het koopstromenonderzoek 2023.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.