Nieuws

VIDEO | Noorderlicht streelt de daken in Hengelo

Het noorderlicht in Hengelo
Het noorderlicht in Hengelo © Ginopress
Het is schitterend, al heb je het waarschijnlijk gemist: het noorderlicht. Gisteravond kon je het zien in Hengelo, waar de hemel paars kleurde. Het goede nieuws is dat we een periode ingaan waarin het vaker voorkomt. En met de juiste middelen kun je zelf voorspellen wanneer de hemel weer zo mooi wordt.
René Horsselenberg moet iets bekennen: hij heeft het gisteravond gemist. De voorzitter van de sterrenwacht in Hellendoorn kijkt geregeld met de zonnetelescoop naar de gigantische bal in het midden van ons stelsel. De zon, die op miljoenen kilometers afstand het noorderlicht op ons afvuurt.
VIDEO | Noorderlicht streelt de daken in Hengelo
"De zon is eigenlijk een kernfusiereactor", zegt Horsselenberg. "Die stoot straling uit. Dat zijn vlammen die duizenden kilometers de ruimte in vliegen en soms onze kant op komen. Die stralen raken dan het magnetisch veld rond de aarde, waardoor het noorderlicht ontstaat."
Paars of groen?
Welke kleur het licht is, hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld met welke materie het botst in het magnetisch veld. Stikstofatomen = paars. Zuurstofatomen = groen. Daarnaast speelt het ook mee of het licht hoog op het veld botst. Als het helemaal bovenin gebeurt (op zo'n 300 km), krijg je paars licht. Gebeurt het middenin (tussen de 100 en 200 km), wordt het weer groen. Als het écht laag gebeurt, op zo'n 70 km, wordt het weer paars.
De voorzitter heeft goed nieuws voor iedereen die gefascineerd is door het hemellicht; er schiet de komende jaren steeds meer straling van de zon het heelal in. Dat heeft te maken met de zoncyclus, die elf jaar duurt en nu z'n maximum bereikt.
Horsselenberg ziet het zelf ook. "In deze periode zie je steeds meer zonnevlekken, waar hij zo'n zes jaar geleden inactief was. Afgelopen jaar heb ik twee of drie keer bericht gekregen dat het noorderlicht te zien was, dan moet je geluk hebben dat het niet bewolkt is."

Door videocamera kijken

Ook zonder zonnetelescoop kun je prima voorspellen wanneer het licht de Overijsselse hemel versiert. "Meerdere apps meten het, zoals Aurora. Als een bepaalde waarde oploopt, is de kans groot dat het noorderlicht er is. Dan moet je alleen hopen dat het die dag niet bewolkt is."
Met een camera heb je de grootste kans op succes. Een video- of fotocamera met een grote sensor kan vaak meer licht opvangen dan onze ogen, waardoor je het soms wel op je display kan zien. Op zich prima; dan kun je er nog lang van nagenieten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.