Nieuws

Ambassadeur van de IJssel Wim Eikelboom: "De rivier moet weer drinkbaar worden"

Wim Eikelboom zet zich graag in voor een schone en drinkbare IJssel
Wim Eikelboom zet zich graag in voor een schone en drinkbare IJssel ©Marielle Beumer, RTV Oost
Wim Eikelboom is een begrip in Zwolle en omgeving als het gaat om zijn liefde voor de IJssel. Zijn betrokkenheid bij de rivier kent ook een serieuze kant. "Mijn missie is dat we de IJssel nog meer gaan waarderen als rivier die belangrijk voor ons is en dat-ie schoon moet blijven en weer drinkbaar moet worden." Hij is als IJssel deskundige aanwezig bij het programma rond de afzak sloepenrace voor een schone IJssel, die vandaag van Wijhe naar Kampen gaat.
Vrijwel iedere ochtend neemt Eikelboom een duik in zijn grote liefde. Op de dagen dat hij het water ingaat begroet hij de rivier met een hartelijk "goedemorgen IJssel". Als onbezoldigd ambassadeur van het platform Schone IJssel zet hij zijn kennis over in om mensen bewust te maken van de kwetsbaarheid van de rivier.
Een man op missie, Zwollenaar Wim Eikelboom is de onbezoldigde ambassadeur van het platform schone IJssel. Via tal van publicaties maakt hij zich sterk voor schone rivieren en in het bijzonder zijn geliefde IJssel.
"Mijn missie is dat we de IJssel nog meer gaan waarderen als rivier die belangrijk voor ons is, en dat-ie schoon moet blijven en ook drinkbaar moet worden." De centrale vraag is volgens hem: "Wat kunnen we eraan doen?" Volgens Eikelboom kan iedereen op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere en schonere IJssel. "Door bijvoorbeeld er goed op te letten wat je door de gootsteen of wc spoelt. En mensen moeten ook geen rommel achterlaten langs het water."
Schone IJssel belangrijk voor biodiversiteit en drinkwaterwinning
Schone IJssel belangrijk voor biodiversiteit en drinkwaterwinning ©Marielle Beumer, RTV Oost
Bij alles wat mensen in en rondom de rivier doen zouden ze zich volgens Eikelboom bewust moeten afvragen wat de gevolgen van hun gedragingen zijn voor de rivier. "Door vragen daarover te stellen breng je het gezamenlijke ideaal een stapje dichterbij", aldus de Zwolse ambassadeur voor een schone en mooie IJssel.
In zijn boek Geen dag zonder de IJssel, en zijn website Rivierverhalen schrijft en vertelt hij legio mooie en belangrijke verhalen over de IJssel. Hij kan als geen ander verwoorden waarom een schone IJssel noodzakelijk is..

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.