Nieuws

Zwartewaterland onthult monumenten ter nagedachtenis aan slachtoffers coronapandemie: "Een plek van steun en troost"

Zwartewaterland herdenkt coronaslachtoffers met monumenten
Zwartewaterland herdenkt coronaslachtoffers met monumenten © RTV Oost
In de gemeente Zwartewaterland zijn drie herdenkingsbanken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de coronapandemie. "Met deze herdenkingsbanken bieden we onze inwoners een plek van troost en hoop. Waar ze stil kunnen staan bij de bijzondere en vooral ook zware periode die we tijdens de coronapandemie met z'n allen hebben doorgemaakt", aldus burgemeester Eddy Bilder. Hij stond in zijn toespraak stil bij het enorme verdriet dat de pandemie veroorzaakte in de hard getroffen kernen Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis.
Op 27 februari 2020 kreeg Nederland te maken met de eerste coronabesmetting. De gemeenschap in Zwartewaterland werd bovengemiddeld hard geraakt door het virus. Door een hoog aantal sterfgevallen. Maar ook door leed bij kwetsbare groepen, ondernemers en mensen in vitale beroepen die tijdens de coronacrisis in de frontlinie hebben gewerkt.
Burgemeester Eddy Bilder over het belang van de corona herdenkingsbanken

Hard getroffen

Om iedereen een plek te geven om stil te staan bij de gevolgen van de coronapandemie, deed het college van burgemeester en wethouders een oproep om mee te denken over een coronamonument. Op basis van de ontvangen reacties is daarna de keuze gemaakt voor een herdenkingsbank. Elke kern krijgt een eigen stenen herdenkingsbank met inscriptie.
De herdenkingsbank in Hasselt.
De herdenkingsbank in Hasselt. © RTV Oost
Bij de onthulling van de banken waren in de drie kernen ruim honderd mensen aanwezig. Dat de pandemie diepe sporen heeft achtergelaten bleek onder meer uit de RTV Oost documentaire 'Steun' van voormalig RTV Oost verslaggevers Daniel Godhino Veiga en Manne Havinga. Veel oudere inwoners verbleven vanwege het besmettingsgevaar noodgedwongen achter gesloten deuren in de zorginstellingen en konden niet naar buiten, ook familieleden konden niet op bezoek. Zelfs het bezoeken en afscheid nemen van aanverwanten die ernstig ziek waren, en uiteindelijk ook zijn overleden aan corona, was voor familie en vrienden in die tijd niet mogelijk.

Kijk hieronder de documentaire 'Steun' van RTV Oost terug.

Steun en troost

In Genemuiden komt de herdenkingsbank op de locatie van het voormalige oorlogsmonument in het plantsoen. Hasselt krijgt een bank aan de Van Nahuysweg. De bank in Zwartsluis komt aan de kop van de Havendijk.
De herdenkingsbank in Hasselt.
De herdenkingsbank in Hasselt. © RTV Oost
Burgemeester Bilder: "De maatregelen voor corona zijn er niet meer, maar de gevolgen van dit virus merken we helaas nog regelmatig. Met de onthulling van een coronamonument willen we onze gemeenschap daarom een plek van troost en hoop bieden. Inwoners kunnen hier herinneringen ophalen, troost vinden of in gesprek gaan met anderen over de soms zware periodes die ze tijdens de coronapandemie hebben meegemaakt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.