Nieuws

Door rekenfout ministerie zet boer André zijn biogasplannen in de koelkast

André Oude Vrielink met de financiële uitwerkingen van de oorspronkelijke én aangepaste regeling
André Oude Vrielink met de financiële uitwerkingen van de oorspronkelijke én aangepaste regeling © RTV Oost / Leroy Vugteveen
André Oude Vrielink zag het al helemaal voor zich: samen met vier andere melkveehouders uit Vasse gas opwekken uit koeienmest. Zo'n groen gashub kost een kapitaal, maar dankzij een subsidieregeling van het ministerie van Klimaat en Energie is het rendabel. Totdat het ministerie een rekenfout ontdekte en de subsidie aanpaste. De vergoeding daalt daardoor met ongeveer een kwart. "Als de regeling niet verandert, gaat het plan niet door."

André, waarom wil je 'groen gas' opwekken?

"Iedereen weet dat we van fossiele brandstoffen af moeten. Groen gas is een van de oplossingen. Aangezien we een melkveebedrijf met zo'n 130 koeien hebben, willen we graag een steentje bijdragen. Daarnaast wil mijn zoon ons gezinsbedrijf overnemen, dan is met het oog op een toekomst een tweede inkomstenbron wel nuttig."
Toch heb je niet de Stimulering Duurzame Energieproductie-regeling (SDE-regeling) niet aangevraagd. Waarom?
"De subsidie is met 25 procent verlaagd. Wij moeten 435.000 euro investeren in een installatie en hebben per jaar 68.000 euro kosten. Eerst zou de opbrengst nog 130.000 euro zijn, dat is met de herrekende subsidie 100.000 euro. Dat houdt in dat we van een saldo van 21.000 euro in de plus, naar 7.000 euro in de min gaan. Het is dus niet meer rendabel."
Adviesbureau merkte rekenfout eerder op

René Cornelissen van CCS Energie-Advies uit Deventer: "Ze hadden het eerder moeten ontdekken. Want we hebben al meerdere signalen richting het ministerie afgegeven, omdat we de fout al zagen. Daar hebben we niets van teruggehoord. Het is nu zaak dat dit nooit meer voorkomt. We gaan ons nu inspannen voor de boeren met 130 tot 150 melkkoeien, zodat zij de volgende subsidieronde kunnen meedoen. Want voor hen is de huidige regeling niet haalbaar. Dan moet je een bedrijf met 500 koeien hebben."

Vlak voor de opening van de inschrijving voor de regeling kwam de rekenfout bij het ministerie aan het licht. Wat vind je daarvan?

"Heel kwalijk. Het vertrouwen in de overheid is al laag en dan gebeurt dit. Er is wel een brief, ondertekend door 19 gemeenten en gedeputeerde Tijs de Bree, naar minister Rob Jetten gestuurd, met het verzoek om de 'oude regeling' toe te passen. Ik hoop dat de minister zo verstandig is, dat hij hier iets mee doet. Ik kan me het niet voorstellen dat hij de brief links laat liggen. Wat de oplossing gaat worden? Dat moeten we afwachten."
VVD-Kamerlid Thom van Campen heeft samen met partijgenoot Silvio Erkens inmiddels Kamervragen gesteld:

Wat ga je doen nu de subsidie onvoldoende toereikend voor je is?

"Het plan komt even op de plank te liggen. Dat hebben we samen (de vijf boerenbedrijven in Vasse die zouden meedoen, red.) besloten. Als de regeling niet verandert, dan gaat het plan niet door. Dan krijgen we de financiering ook niet rond en moeten we geld bijleggen. Dat gaan we niet doen. Jammer, maar helaas."
Door rekenfout ministerie zet boer André zijn 'groen gasplannen' in de koelkast

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.