Nieuws

Voorwaardelijke rijontzegging en boete voor rijinstructeur die in Dalfsen fietser aanreed

Rijinstructeur reed met lesauto fietser aan
Rijinstructeur reed met lesauto fietser aan © Getty Images (foto ter illustratie)
Een rijinstructeur uit Dalfsen heeft van de rechter een geldboete van duizend euro opgelegd gekregen en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar. Hij reed in mei 2021 met een lesauto een fietsster aan op de Hesseneweg in Dalfsen. Door de klap is de knieschijf van het slachtoffer verbrijzeld.
Het was een ongeluk met grote gevolgen voor de jonge fietsster. Ze ondervindt daar tot de dag van vandaag veel last van. Mogelijk moet ze een kunstknie krijgen. Het letsel is voor de rechtbank in Zwolle aanleiding om de rijinstructeur te veroordelen voor het veroorzaken van een ongeluk met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.

Wat gebeurde er?

De veroordeelde rijinstructeur was in mei 2021 onderweg naar een volgende leerling in Dalfsen en zat zelf achter het stuur. Bij het linksafslaan naar de Hessenweg blokkeerde een oplegger met een wals die in de berm geparkeerd stond zijn zicht. Toch stopte de instructeur niet, hij nam de bocht wat korter om niet tegen de wals te botsen, maar schepte toen wèl de jonge fietsster.
De advocaat van de instructeur zei tijdens de behandeling van de zaak dat het ongeluk niet was gebeurd als de oplegger met de wals daar niet had gestaan. De rechtbank is het daar niet mee eens. Als de instructeur was gestopt om de onoverzichtelijke situatie beter te overzien zou het ongeluk te voorkomen zijn geweest. De uitspraak betekent dat de rijinstructeur de komende twee jaar extra moet opletten. Als hij opnieuw in de fout gaat kan de rechtbank hem de rijontzegging van een half jaar opleggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.