Nieuws

Man uit Kampen voor 1,7 miljoen euro kaalgeplukt: "Ze bespeelden het slachtoffer als een viool"

Een man uit Kampen werd voor 1,7 miljoen euro opgelicht
Een man uit Kampen werd voor 1,7 miljoen euro opgelicht © ANP
Een man uit Kampen is voor 1,7 miljoen euro opgelicht door zes mensen uit één Utrechtse familie. Dat gebeurde door datingfraude. Het slachtoffer zat helemaal vast in de fuik waarin hij door verdachten was gelokt", meldt het OM. De man werd verliefd gemaakt op Kristina en hem werd wijsgemaakt dat hij met haar zou trouwen. Dan begint het. Na enkele kleine leningen lopen de bedragen op en moet het slachtoffer betalen voor de bruiloft, een huis ook nog eens zijn geliefde vrijkopen van een pooier.
“Het slachtoffer zat helemaal vast in de fuik waarin hij door verdachten was gelokt", stelt het Openbaar Ministerie vandaag in de strafzaak tegen de zes familieleden uit Utrecht.
Het slachtoffer komt voor het eerst met de familie in aanraking als hij in juli 2019 op een datingsite in contact komt met een mooie jonge vrouw, Kristina. In de visie van het OM is dit het begin van een 'stuitende zaak', waarbij de verdachten het slachtoffer, een eenzame autistische man, volstrekt kaal plukken.

Strafeisen

De verdachten hebben volgens het OM allemaal een rol gespeeld bij het oplichten en afpersen van het slachtoffer. Omdat deze rollen niet allemaal gelijk waren lopen de strafeisen uiteen. Tegen één van de hoofdverdachten, een 46-jarige vrouw, eist het OM zes jaar gevangenisstraf. Tegen drie medeverdachten worden straffen geëist van twee jaar cel en achttien maanden cel. Tegen de vijfde verdachte, die destijds minderjarig was, is veertien maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
Het geld dat het slachtoffer moet betalen voor onder meer de bruiloft, een huis en voor het vrijkopen van zijn geliefde; volgens het OM zijn het allemaal verzinsels van de verdachten om het slachtoffer op te lichten. “Het slachtoffer werd door de verdachten bespeeld als een viool en ging mee in wat zij eisten”, legt de officier van justitie uit. “Dit deed hij uit angst om wat hij dacht dat zijn grote liefde was, niet te hoeven verliezen.”

Hakbijl

Toen het slachtoffer uiteindelijk niet meer wilde meewerken gebruikten de verdachten steeds meer geweld en intimidatie. Hierdoor ging het volgens het OM in oktober 2019 over van oplichting naar afpersing. “Er sprake was van geweld, dreiging met geweld, intimidatie, getalsmatige overmacht en een mate van berekendheid die een buitencategorie vormt”, vertelt de officier van justitie. Het slachtoffer werd onder andere bij zijn keel gegrepen, geslagen, gekrabd en bedreigd met een hakbijl.
Het gedrag van de verdachten gaat zo ver dat het slachtoffer uiteindelijk bij hen in huis woont. “Hij mocht de deur niet meer uit, werd uitgescholden en behandeld als een kind”, aldus de officier van justitie. “Hij zat helemaal vast in de fuik waarin hij door de verdachten was gelokt en vreesde voor zijn leven.”

Disneyland Parijs

Uiteindelijk krijgt de familie het voor elkaar om de verdachte van bijna al zijn bezittingen te ontdoen. Het slachtoffer moet een auto leasen voor één van verdachten, betaalt een trip naar Disneyland Parijs voor de hele familie en verkoopt zelfs onder druk zijn twee huizen.
In totaal betaalt het slachtoffer 1,7 miljoen euro, waarvan het grootste gedeelte wordt omgezet in goudstaven. “Nadat al zijn vastgoed was verkocht en zijn rekeningen waren geplunderd, was hij niet meer interessant en is hij zonder pinpas en rijbewijs berooid en getraumatiseerd achtergelaten in Spanje, midden in de corona lockdown.”

Kaal geplukt

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachten in deze zaak zeer kwalijk dat zij het kwetsbare slachtoffer niet alleen enorme financiële schade hebben toegebracht, maar ook psychische schade . Zo blijkt uit onderzoek door deskundigen dat het slachtoffer een post-traumatische stress stoornis heeft opgelopen. “Hij was voor verdachten geen mens, maar een object met een prettige hoeveelheid vermogen die zo snel mogelijk kaal geplukt diende te worden”, vertelt de officier van justitie. “Werkelijk alles werd ingezet om hun parasitaire levensstijl gefinancierd te krijgen.”
De lange periode, van bijna een jaar, waarin de verdachten het slachtoffer hebben bespeeld wordt als strafverzwarend meegewogen. Net als het feit dat er bewust voor een kwetsbaar slachtoffer is gekozen. Ook de proceshouding van de verdachten, die zwijgen of zelfs ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan, speelt mee bij het bepalen van de strafeis. Voor enkele verdachten geldt daarnaast dat zij al eerder zijn veroordeeld voor datingfraude.

Contact verbod

Bovenop de strafeisen wordt er tegen alle verdachten een contactverbod met het slachtoffer geëist en een gebiedsverbod rondom de woonplaats van het slachtoffer, voor de komende dertig jaar. Daarnaast verzoekt het OM de rechtbank om de vordering van het slachtoffer toe te wijzen. Dit betekent dat de verdachten de materiële schade van ruim 1,7 miljoen zouden moeten terugbetalen aan het slachtoffer. Ook is het OM van mening dat het slachtoffer een vergoeding moet krijgen van 30.000 euro aan immateriële schade.
Twee andere hoofdverdachten moeten op een later moment voor de rechter moeten verschijnen. De zaak tegen het destijds 17-jarige meisje, dat zich voor moest doen als Kristina, is geseponeerd. Uit het dossier blijkt, volgens het OM, dat zij werd gedwongen om mee te werken en werd geslagen als zij dit niet deed. Uiteindelijk heeft zij zelf het contact met de verdachten verbroken en is zij naar het buitenland vertrokken.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.