Nieuws

Na gewonnen rechtszaak is Nijverdals Toeslagenstel niets verder: "Had liever onterecht in cel gezeten"

Jeroen Wolterink en Renate Wolbers in de rechtbank in Almelo, kort nadat zij in het gelijk zijn gesteld.
Jeroen Wolterink en Renate Wolbers in de rechtbank in Almelo, kort nadat zij in het gelijk zijn gesteld. © RTV Oost
Ze noemden het zelf 'De Slag bij Almelo'. De gewonnen rechtszaak waarin de rechter oordeelde dat de Staat onrechtmatig handelde en aansprakelijk is voor de schade die Jeroen Wolterink en Renate Wolbers opliepen door het Toeslagenschandaal. Eindelijk licht aan het einde van een donkere tunnel, dacht het Nijverdalse stel. Maar sindsdien zijn ze geen steek verder gekomen.
Renate en Jeroen hebben alle ontvangen kinderopvangtoeslagen in de periode van 2008 tot en met 2015 terugbetaald aan de Belastingdienst. Omdat de dienst het stel tot fraudeurs had bestempeld. Waarom dat gebeurde, is voor de Nijverdallers tot op de dag van vandaag een groot raadsel.

Schadestaat

Gevolg is wel dat ze in grote financiële problemen zijn gekomen en daardoor hun huis moesten verkopen. Inmiddels zijn ze als gedupeerden erkend én oordeelde de rechter dat de Staat onrechtmatig handelde en aansprakelijk is voor de geleden schade. "We zijn vijf maanden verder, maar we hebben de geleden schade nog niet vergoed gekregen", vertelt Renate.
Om tot een afhandeling te komen, is er een zogeheten schadestaat nodig. Daarin staat de geleden schade volledig onderbouwd. Renate: "Die heeft onze advocaat twee weken geleden ingediend." Over de hoogte van dat bedrag wil ze niets zeggen. "De misgelopen inkomsten en onkosten die je hebt gemaakt, kun je bij wijze van spreken aantonen met bonnetjes. Maar welke vergoeding ga je vragen voor problemen die voortkomen uit het Toeslagenschandaal?" Doelt ze op twee dochters met wie ze geen contact meer heeft. "Dat is niet in geld uit te drukken."
Door de gerechtelijke uitspraak in april leek er snel een einde te komen aan de financiële ellende van Renate en Jeroen. Maar de afhandeling is dus nog lang niet klaar. "In 2021 hebben we van onze eerste compensatie een caravan gekocht. Om er met de kinderen op uit te kunnen", legt de Nijverdalse uit. "Deze hebben we vorige week moeten verkopen. Wat heb je aan een caravan als je thuis met een lege koelkast zit?"

Voorschot

Om iets meer lucht te krijgen, heeft het gezin van zeven een voorschot van de voorlopige schadestaat geaccepteerd. "Dat is één procent van het gehele bedrag. Terwijl tien procent een gebruikelijk percentage is." Toch accepteerden ze het. Want de kachel moet deze winter ook in Nijverdal branden.
In het vonnis dat vijf maanden geleden is uitgesproken, staat ook dat de proceskosten door de Staat binnen twee weken moesten worden vergoed. "Daar hebben ze bijna zes weken over gedaan", beschrijft Renate die het tekenend vindt voor de gehele afhandeling. "Als ik veroordeeld word, moet ik aan het vonnis voldoen. Maar de overheid hoeft dat blijkbaar niet."
Enschedese advocate stelt Staat 140 keer aansprakelijk

De Enschedese sociaal-advocaat Narda Teke-Bozkurt staat 140 gezinnen bij die slachtoffer van het Toeslagenschandaal zouden zijn. Omdat elk gezin een eigen verhaal heeft, stelt Teke-Bozkurt de Staat 140 keer aansprakelijk voor de geleden schade in het schandaal. Dat meldt 1Twente.

Met het oog op de verjaringstermijn heeft het aansprakelijk stellen enige haast. Dat moet namelijk gebeuren voordat de zaak verjaard kan worden verklaard. Door die actie te ondernemen blijft de mogelijkheid voor de gedupeerden bestaan om naar de rechter te stappen.

Het zijn zaken die voor de advocaat lastig zijn, vanwege het feit dat zij geen van de 140 dossier volledig kan inzien. “Alleen in kleine brokjes”, zegt zij bij 1Twente. Het overgrote deel is zwartgelakt.

Naar de rechter

Voor veel andere gedupeerde gezinnen dreigt de zaak te verjaren. Voor hen is het zaak om vóór 23 oktober 2024 een aansprakelijkheidsstelling in te dienen. Anders maken zij geen aanspraak meer op een afhandeling van het schandaal. "Het is goed dat het nu zo massaal wordt gedaan. Slachtoffers moeten voor een werkelijke schadevergoeding naar de civiele rechter stappen", weet de Nijverdalse uit ervaring.
Het probleem voor veel slachtoffers zijn de kosten: een civiele procedure kost geld en dat hebben de gedupeerden amper. Gemeenten kunnen brede ondersteuning bieden, dan komt er hulp bij problemen op het gebied van huisvesting, financiën, zorg, gezin en werk. Renate ziet dat die hulp erg afhankelijk is van de gemeente waar je woont. "De ene doet heel veel, de andere gemeente doet niets."

Onterecht gevangen

Begin oktober gaat de advocaat van het Nijverdalse stel om tafel met de letselschadeadvocaat van de Staat. Zij zullen tot een schadebedrag moeten komen. "Als dat niet lukt, starten we wederom een civiele procedure", verzekert Renate. "Ik had liever onterecht gevangen gezeten. Dan krijg je in ieder geval eten, drinken en een dak boven je hoofd. Én een vergoeding voor de onterecht gezeten tijd. Wij hebben niet in de bak gezeten, maar zijn wel al die tijd kwijt en hebben er financiële problemen aan overgehouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.