Nieuws

Duizenden zelfgehaakte vergeet-me-nietjes wijzen inwoners van Steenwijkerland op ondersteuning bij dementie

Paula Bierma deelt in regenachtig Steenwijk gehaakte vergeet-me-nietjes uit
Paula Bierma deelt in regenachtig Steenwijk gehaakte vergeet-me-nietjes uit © RTV Oost
Op Wereld Alzheimer Dag deelt Sociaal Werk de Kop op verschillende plekken in Steenwijkerland gehaakte vergeet-me-nietjes uit. In de dementievriendelijke gemeente is er wel veel ondersteuning te krijgen, maar die moet je dan wel weten te vinden. Bij het zelfgehaakte bloemetje zit daarom een kaartje met informatie over de dementheek.
Sociaal Werk de Kop en de Dementheek vragen samen aandacht voor dementie op Wereld Alzheimer Dag: "Het raakt ons allemaal, iedereen kent in zijn omgeving wel iemand met dementie", zegt Paula Bierma van Sociaal Werk de Kop. "Toch is vaak nog onbekend welke hulp en ondersteuning er zoal is om het leven met dementie een beetje makkelijker te maken."
Duizenden zelfgehaakte vergeet-me-nietjes voor Wereld Alzheimerdag

'Uit de hand gelopen'

Zorgvrijwilliger Grietje Middelbrink kwam op het idee om vergeet-me-nietjes te haken. Het kleine blauwe bloemetje is al jaren het symbool voor een dementievriendelijke wereld, en niet zo moeilijk om te maken."Ik dacht, we maken er een paar honderd", lacht Grietje. "Maar dat liep een beetje uit de hand. Ik denk dat we er meer dan drieduizend hebben. En nu noemen ze me Grietje Vergeet-me-nietje."
Bianca Smit-Jongman van de Dementheek vindt dat nog een lage schatting. "Ik denk eerder vier, vijfduizend. We kregen ze echt overal weg. Uit Drenthe en Friesland, zelfs een zak vol uit Zeeland. het is fantastisch, geweldig."
Grietje Middelbrink bedacht de vergeet-me-nietjes en heet nu 'Grietje vergeet-me-nietje'
Grietje Middelbrink bedacht de vergeet-me-nietjes en heet nu 'Grietje vergeet-me-nietje' © RTV Oost

Dementievriendelijk

Steenwijkerland is een dementievriendelijke gemeente. De vergeet-me-nietjes brengen dat vandaag, op Wereld Alzheimer dag, nog wat extra onder de aandacht bij de inwoners. Paula Bierma trotseert de regen en drukt elke passant een vergeet-me-nietje in handen: "Mensen zeggen allemaal: 'wat leuk, wat bijzonder'. Ze zien dat iemand moeite heeft gedaan om het te haken, en dan nemen ze ook gelijk de boodschap mee."
Aan de bloemetjes hangt een kaartje met informatie over de Dementheek. Die bestaat inmiddels vijf jaar, maar nog niet iedereen die op één of andere te maken heeft met dementie weet wat daar zoal te krijgen is, vertelt Bianca: "We hebben hier allerlei informatie en hulpmiddelen die je kunt lenen. Maar je kunt hier vooral gewoon terecht voor een praatje, een kop koffie, even luisteren, van hoe gaat het eigenlijk thuis, en waar kunnen we u bij helpen?"

Praat erover

De weg vinden naar hulp en ondersteuning is een doel van vandaag, maar ook het meer bespreekbaar maken, zegt Paula: 'Het is een lelijke ziekte, het komt ook heel vaak voor, dus het raakt ons allemaal. de weg naar hulpverlening is belangrijk, maar ook als samenleving moeten we erover praten met elkaar, wat kun je doen voor elkaar, omzien naar elkaar. dat is het centrale punt."
De gehaakte vergeet-me-nietjes
De gehaakte vergeet-me-nietjes © RTV Oost

Zwolle nu ook dementievriendelijk

Ook in Zwolle werd vandaag aandacht besteed aan Wereld Alzheimer Dag. De provinciehoofdstad heeft sinds vandaag het certificaat 'dementievriendelijke gemeente'. Wethouder Dorrit de Jong vertelt in hoeverre dementie speelt in Zwolle. "Op dit moment zijn er 1800 Zwollenaren met dementie en dat aantal gaat de komende jaren verdubbelen."
"Om hier wat aan te doen hebben we hard gewerkt om een dementievriendelijke gemeente te worden. We hebben passende dagbesteding, cafés voor mensen met dementie en we passen de openbare ruimte aan. We blijven ons inzetten, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk actie kunnen blijven meedoen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.