Nieuws

Politiechef kritisch na risicowedstrijd FC Twente - Hammarby: "Is die politieinzet nog te rechtvaardigen?"

Een kleine twee maanden na de wedstrijd FC Twente - Hammarby, die uit de hand liep vanwege rellen op de tribune, heeft de politie twintig tot dertig relschoppers opgespoord, die ook strafrechtelijk worden vervolgd. De politie zette zo'n 350 mensen in bij de politieoperatie voor, tijdens en na de risicowedstrijd in Enschede. Roeland Groen, politiechef van Twente, vraagt zich af of die vele politie-inzet nog te rechtvaardigen is. "De discussie mag wat mij betreft scherper gevoerd worden."
Vlak na het fluitsignaal ging het donderdagavond 27 juli flink mis in De Grolsch Veste: supporters van FC Twente gingen op de tribunes op de vuist met aanhangers van Hammarby. De ME greep in op de tribune, maar ook daarna was het nog lang onrustig in en rondom het voetbalstadion.
Het duel stond vooraf als risicowedstrijd te boek. De politie haalde honderden agenten naar Enschede en Hengelo, om de orde te handhaven. "Dat het op het einde van de wedstrijd misgaat, is heel erg jammer", zegt Roeland Groen, politiechef van Twente. "In de kern moet je kijken naar waar het probleem vandaan komt. Deze notoire overlastgevers - hooligans mag je ze gerust noemen - zijn de kern van het probleem. Daar moet je verder op inzoomen."

Hoe kan het dat het op het laatst toch zo misging?

"De gemeente Enschede laat een bureau daar nu onderzoek naar doen, dus de conclusies volgen nog", zegt Groen. "Maar het politieoptreden is op zichzelf prima geweest. Dat het aan het einde van de wedstrijd zo afliep, dat is betreurenswaardig, maar als politie denk ik dat we best wel tevreden zijn."

Toch klinken er verwijten: de ME zou heel laat hebben ingegrepen op de tribune waar de rellen uitbraken.

"Dat ligt genuanceerder. Er werden inderdaad tijdstippen van 6,5 of 7 minuten genoemd. We hebben dat gemeten, ook op basis van beelden, en het ligt aanzienlijk lager: zo rond de 4 tot 4,5 minuut. Dat is heel erg kort."
Groen benadrukt: "In beginsel is het de afspraak dat de club verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen het stadion. Daar houden we ons aan. Maar op het moment dat het misgaat, dan moet er ingegrepen worden. Daarbij moeten we ook rekening houden met panieksituaties. Het is heel risicovol om in het stadion op te treden, ook voor de collega's."
De ME grijpt in bij de rellen in De Grolsch Veste
De ME grijpt in bij de rellen in De Grolsch Veste © ANP

Hoeveel relschoppers heeft u inmiddels opgespoord?

"Tussen de twintig en de dertig. Die hebben we ook grotendeels allemaal gehoord, maar we zijn nog niet helemaal klaar met het onderzoek. De relschoppers zullen strafrechtelijk worden vervolgd, ze zullen allemaal voor moeten komen. Ook worden er andere maatregelen tegen ze getroffen door bijvoorbeeld FC Twente, zoals een stadionverbod, en een last onder dwangsom door de gemeente."

Wat heeft deze hele politieoperatie gekost?

"Ik vind het minder relevant om het in euro's te duiden. Ik houd het liever bij de capaciteit die we kwijt zijn. Ander werk blijft liggen, bijvoorbeeld het werk van een wijkagent in Deurningen tot aan de rechercheur die bepaalde zaken als mishandeling of oplichting niet kan behandelen."
Ander werk blijft liggen
Politiechef Roeland Groen

Heeft u lessen getrokken uit deze wedstrijd en de rellen?

"Wat ik zie is dat er een maatschappelijke discussie is ontstaan over hoe we dit soort voetbalwedstrijden moeten aanvliegen. Dat is een politiek-bestuurlijke discussie en daar hebben wij ook ons aandeel in, maar die discussie mag wat mij betreft nog wat scherper gevoerd worden."

Zou u nu al concreet een oproep doen voor een volgende risicowedstrijd?

"Laat dat nou even aan de bestuurders. Zij snappen zelf ook wel dat deze discussie niet meer vooruitgeschoven kan worden. Binnen de diverse driehoeken hebben we die gesprekken wel."

Ook de politie heeft te maken met personeelskrapte. Kan het voorkomen dat u, bij een volgende risicowedstrijd, de burgemeester van Enschede adviseert om geen uit-supporters toe te laten?

"De burgemeester is uiteindelijk degene die bepaalt hoe en wat. Als het zo is dat we de veiligheid van de burgers of die van onze eigen medewerkers niet kunnen garanderen vanwege capaciteitsgebrek, dan zullen we zeker dat advies geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.