nieuws

Buurtbewoners in Zwolle schrikken flink: "Konijn eruit en op zoek naar opvang"

Grote brand aan de Veerallee in Zwolle
Grote brand aan de Veerallee in Zwolle
De schrik zit er bij omwonenden van het voormalige Gymnasium Celeanum in Zwolle goed in. Zondagavond moesten zo'n 25 huizen en studentenkamers ontruimd worden nadat er een grote brand was uitgebroken.
"We hoorden van de buren dat er brand was en toen zijn we naar buiten gelopen. Het kwam toen al uit het dak", vertelt Marleen de Leeuw, één van de buurtbewoners.

Met konijn op straat

Niet lang daarna klopte de politie bij De Leeuw en haar huisgenoten op de deur.

"Vanuit ons balkon zagen we al dat de politie aan het aanbellen was. We hebben ons huisgenootje wakker gemaakt, konijn eruit gehaald en nu op zoek naar de opvang."

Nachtje in een hotel

"We kijken eerst of mensen zelf een nachtje ergens anders kunnen slapen of dat mensen hier toch kunnen blijven", vertelt burgemeester Meijer. "En anders kunnen wij een hotelkamer voor ze regelen.

Ook bij directeur Evert Leideman van deltaWonen is het schrikken geblazen. De woningcoöperatie is eigenaar van het pand en was bezig met een verbouwing.

Vlak voor oplevering

"Schrikken. Dat kun je wel stellen ja. Als je op zondagavond om half elf gebeld wordt en het pand dat je hoopt over twee weken op te leveren blijkt in brand te staan. En dan kom je hier en brandt hij volledig af."

Volgens Leideman is er van de verbouwing niks meer te redden. "Toen ik hier kwam stond hij nog redelijk goed. Er zat toen slechts één gaatje in het dak, maar nee, het is echter verloren."

Oorzaak nog onbekend

De hulpdiensten hebben nog geen idee van de oorzaak van de brand. Dat bevestigt ook Chris Smit van de Veiligheidsregio IJsselland.
"We weten de oorzaak nog niet. We zetten eerst in op de bestrijding van de brand. De oorzaak is een later punt."

"Stond iets te fikken"

Volgens buurtbewoners werd er al voor de brandweer ingeschakeld een brandlucht geroken.

"Heel bizar", vertelt Marleen de Leeuw. "Om tien uur roken wij het al en op straat hoorden we dat mensen het al om half negen roken. Het was dus al bekend dat er iets stond te fikken, maar niemand heeft daar wat mee gedaan. Pas om half tien zijn ze gaan zoeken."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.