Nieuws
Relschopper krijgt boete van 2500 euro van gemeente na rellen rond duel FC Twente - Hammarby

Een van de relschoppers die eind juli betrokken was bij de rellen rond het duel FC Twente - Hammarby, heeft een boete van 2500 euro gekregen van de gemeente Enschede. De man ging in januari ook al in de fout in het Enschedese stadion en moet daarom nu het geldbedrag betalen. Enschede wil met de boete de ongeregeldheden rond voetbalwedstrijden een halt toeroepen. "Voetbal moet weer een familiefeest worden", zegt burgemeester Bleker.
Eind juli ging het na afloop van het duel tegen het Zweedse Hammarby helemaal mis op de tribune van De Grolsch Veste. Tientallen supporters gingen met elkaar op de vuist.
FC Twente legde na de rellen 28 supporters een stadionverbod op. Ook loopt er tegen een aantal relschoppers nog een onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie. Dat betekent dat de relschoppers mogelijk nog strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
Enschedese burgemeester Roelof Bleker over de aanpak van voetbalhooligans
Dwangsom van 2500 euro
De gemeente Enschede maakt op zijn beurt ook jacht op de relschoppers. Acht van hen hebben een last onder dwangsom gekregen van 2500 euro. Zij moeten dat bedrag betalen als ze een volgende keer opnieuw in de fout gaan in het Enschedese stadion.
"We willen paal en perk stellen aan onnodig geweld rondom voetbalwedstrijden en hopen hiermee een duidelijk signaal af te geven", zegt Roelof Bleker, burgemeester van Enschede. "Je doet het niet om mensen te pesten, maar ik wil dat voetbal weer een familiefeest wordt."
We willen paal en perk stellen aan onnodig geweld rondom voetbalwedstrijden
Weer in de fout
Een van de relschoppers die actief deelnam aan de ongeregeldheden rond FC Twente - Hammarby, was in januari ook al betrokken bij voetbalrellen in De Grolsch Veste. De man kreeg toen een last onder dwangsom van 2500 euro opgelegd. Omdat hij bij het duel met Hammarby opnieuw tot de relschoppers behoorde, moet hij het bedrag nu betalen.
"In de politierapportages is geconstateerd dat hij opnieuw in de fout is gegaan", zegt Bleker, die om privacyredenen niet ingaat op de identiteit van de man.
Het opleggen van een last onder dwangsom is een nieuw middel dat de gemeente Enschede inzet tegen relschoppers. Een aantal andere gemeenten waar grote voetbalclubs actief zijn, gebruiken het middel al wel. "We willen juridisch alle mogelijkheden verkennen om relschoppers aan te pakken", aldus Bleker.
Uitsupporters weren
Roeland Groen, politiechef van Twente, is kritisch op de massale politie-inzet rondom voetbalwedstrijden, zoals ook tijdens de risicowedstrijd FC Twente tegen Hammarby het geval was. "Die reactie snap ik", aldus Bleker. "Ik kijk naar manieren om het voetbal zo in te richten dat het minder politiecapaciteit vergt."
De burgemeester ziet dat het de laatste tijd relatief rustig is rondom wedstrijden van FC Twente is. "We zien dat de stadionverboden werken. Vooralsnog is er geen aanleiding om uitsupporters te weren. Dat moet als uitzondering gelden."