Overig

‘Oorlog en vrede op het dorp’ zie je dinsdag 3 oktober bij RTV Oost

Fragment uit 'Oorlog en vrede op het dorp'
Fragment uit 'Oorlog en vrede op het dorp' © RTV Oost
Op Bevrijdingsdag 2023 was het Kerkplein in Rouveen het decor van een groot, uniek en ambitieus vrijheidsevenement: Het Grootste Vrijheidskoor van Nederland. Op dinsdag 3 oktober zie je bij RTV Oost om 21.10 uur ‘Oorlog en vrede op het dorp’, een registratie van deze bijzondere avond. Dezelfde dag besteedt RTV Oost in haar berichtgeving ook uitgebreid aandacht aan de plaatsing van de ‘struikeldrempel’ die in mei tijdens het vrijheidsevenement werd aangeboden.
Sinds 2004 is er in de gemeente Staphorst weer bewust aandacht voor de geschiedenis van kamp Conrad. Eén van de sprekers op 5 mei was holocaustonderzoeker Lion Tokkie. Hij overhandigde destijds een struikeldrempel aan burgemeester Jan ten Kate en wethouder Mussche. Op dinsdag 3 oktober krijgt deze drempel een definitieve plaats nabij het werkkamp in Rouveen. RTV Oost doet daarvan verslag op radio, televisie en online. De struikeldrempel is een gedenkteken voor Joodse mannen die tijdens de oorlog in Kamp Conrad verbleven.
Op dinsdag 3 oktober zie je ’s avonds op TV Oost ‘Oorlog en vrede op het dorp’. De vijf oorlogsjaren worden in deze voorstelling verbeeld aan de hand van persoonlijke verhalen van nabestaanden. Bijvoorbeeld het verhaal van Klaas Pielman, die op 11 oktober 1944 weigerde zijn fiets af te staan aan Duitse soldaten en bij het wegfietsen in zijn rug werd neergeschoten. Thema's die in de voorstelling aan bod komen zijn: de mobilisatie en Duitse inval, het eerste oorlogsjaar, joodse werkkampen, de vliegtuigcrash, de afgevoerde Joden en uiteindelijk de bevrijding door geallieerde soldaten. De verhalen worden afgewisseld met muziek, fragmenten uit de documentaire 'Duutsers' van Geertjan Lassche, samenzang door de ongeveer vijfduizend bezoekers en theateracts met legervoertuigen en overvliegende vliegtuigen. Aan de voorstelling werkten diverse muziekkorpsen en koren uit Staphorst en omgeving mee, een kinderkoor van basisschoolleerlingen en diverse solisten.
‘Oorlog en vrede op het dorp’ zie je dinsdag 3 oktober om 21.10 uur op TV Oost. Het programma is daarna terug te kijken op rtvoost.nl en in de gratis RTV Oost-app.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.