Nieuws
Zwolse tieners verdacht van keiharde onderwereldactie: "Het is Huntday"

'Huntday', noemen twee ontvoerders het in hun chats. Een hardhandige en gewapende gijzelingsactie in de Zwolse onderwereld, waarbij een jonge Zwollenaar onder bedreiging van een wapen een busje wordt ingeduwd, meegenomen, bedreigd en mishandeld. 'Nu ga ik 'm ook klappen.' RTV Oost citeert uit delen van het politieonderzoek, met codenaam Pauw.
Het is vrijdagavond 5 november 2021, 20.45 uur. Zwollenaar L.B. loopt samen met een vriend naar de parkeerplaats bij de Jumbo in de wijk Assendorp. Camera's leggen vast dat hij door vier mannen in een zwart geblindeerd busje wordt gedwongen. "Stap in!" Ook zijn kameraad ziet dat hij de bus wordt ingetrokken. Dat gebeurt onder bedreiging van een wapen. Het busje scheurt naar het Westerveldse bos, verderop in de stad. "Zet je telefoon uit!"
Gangster
De gijzelnemers verdenken L.B. ervan dat hij een auto van een veronderstelde drugsdealer in brand heeft gestoken. "Jij wil gangster spelen? Dan ga je nu zien wat er gebeurt!" Ze bedreigen hem met het vuurwapen. "Jij moet praten, anders gaat deze door je hoofd heen!" Ze mishandelen hem en eisen 5000 euro.
"Je mag niet naar de politie om te praten. Dan gaan er gaten door je huis heen." Volgens de recherche lijkt het er achteraf gezien op dat L.B. niets met die brand van doen had. Bij de gijzelingsactie raakt hij flink verwond. Naderhand wordt L.B. nog meerdere malen bedreigd en wordt zelfs brand bij zijn huis gesticht. Daarna verdwijnt L.B. uit angst van de radar.
Haal jou zometeen op, hunt day
De grote vraag is welke jongemannen het kwartet ontvoerders vormden. Justitie denkt er drie ontmaskerd te hebben. Alle drie jonge Zwollenaren van 17 en 18 jaar jong. Maar of de opsporingsdiensten het bij het rechte eind hebben, moet nog blijken. In ieder geval één van hen houdt vol dat hij die avond bij zijn vriendin was en zegt daar ook bewijs van te hebben. Daarover later meer.
Onderwereldoorlog
Het begint allemaal met geruchten in de Zwolse onderwereld. L.B. zou op 11 oktober 2021 de auto van een veronderstelde drugsdealer in brand hebben gestoken. Het lijkt alles te maken te hebben met een al jaren durende vete tussen rivaliserende drugsbendes in de stad, waarin bendeleden elkaar gewapenderhand te lijf zijn gegaan in woonwijken. Vorig weekend werd één van de hoofrolspelers in die vete neergeschoten in de stad. Het gaat om Jaemy P., onder meer chauffeur bij een moordaanslag. Ook tal van auto's zijn in de tussentijd in rook opgegaan. Vaak waren die bolides in gebruik bij drugsdealers.

L.B. zou een auto in de fik hebben gestoken, aldus het gerucht. Hij wordt er over aangesproken door een bekende van vroeger, de 18-jarige Ali. Die probeert hem direct uit de tent te lokken door te zeggen dat hij ook wel 'eenzelfde klus' voor L.B. heeft. Een dag later krijgt L.B. een bericht van de dan nog net 17-jarige Andreas, stelt de recherche. Of L.B. zich de volgende dag wil melden bij de Jumbo.
Daar gaat het dus mis. L.B. wordt door een viertal een busje ingetrokken. Het slachtoffer zegt Andreas te herkennen, degene waarmee hij de afspraak had gemaakt bij de supermarkt. "Ik herkende hem vanwege zijn stem en van foto's van zijn Instagram-account." Bij rechercheverhoren zegt Andreas niks.
De tweede verdachte die bij het opsporingsapparaat in beeld is gekomen, is de 18-jarige Arshia. Zijn auto - die op naam van z'n moeder stond -was de bewuste 'waggie' die in de fik is gestoken. Agenten zeggen Arshia te herkennen op de camerabeelden die bij de supermarkt zijn gemaakt. Daarnaast krijgt hij volgens de recherche via Whatsapp de vraag: 'Deze is het of niet?', met daarbij een foto van slachtoffer L.B.
Huntday
Tenslotte heeft Arshia volgens het openbaar ministerie een opvallende chatsessie met de gebruiker van een zogenoemde deallijn. Dat is een telefoon waar drugsgebruikers een bericht naartoe konden sturen met hun bestelling. De bewuste deallijn staat bekend onder de naam 'Popeye'. Volgens het OM heeft verdachte nummer drie- Ali- op dat moment de lijn in gebruik. Het chatgesprek gaat zo:
Arshia: Haal jou zometeen op, hunt day
Popeye: Oke
A: hb je wag [ heb je een auto, red.]
P: Ja
A: Ding is er ook bij
P: Wie
A: Braddah
A: Schoon
A: Hij zegt, ja, nu ga ik m ook klappen
A: heb busje
A: Past 8 man in
Het lijkt er dus op dat Arshia een busje heeft geregeld en dat ze iemand gaan 'klappen', oftewel mishandelen. Volgens het OM doelt Arshia met 'Braddah' en 'Schoon' op zijn zwager [schoonbroer] Kaan D. Zijn naam kwam de afgelopen jaren al eerder voorbij in de Zwolse onderwereldoorlog, toen er een explosief ontplofte voor zijn bedrijf in Zwolle-Zuid.

Braddah
Maar de gebruiker van het 'Popeye'-nummer lijkt het geen goed idee als deze 'braddah' meegaat, blijkt uit de chatsessie.
P: Neem em nie mee bro
P: Teveel te verlieze
A: Hij gaat sws [sowieso] al mee
A: Hij wilt m ook hebbe
P: S nie nodig
P: Kga nie mee dn
De Popeye-gebruiker zegt dus niet mee te gaan op 'huntday' als 'braddah' mee gaat.
Ali
Verdachte drie van de gijzeling is dus Ali. Hij kwam hierboven al een paar keer ter sprake. Volgens het OM is hij ook de gebruiker van het Popeye-nummer. Maar daar denkt Ali zelf anders over. Hij stelt op de avond van de gijzeling met zijn vriendinnetje te hebben doorgebracht aan het water. Daarover zo meteen meer.
Het slachtoffer van de gijzeling, L.B., zegt voorafgaand aan de naargeestige avond benaderd te zijn door Ali. Die zou hem zelfs hebben benaderd om een andere auto in de fik te zetten. L.B. vermoedt dat Ali ook bij de gijzeling aanwezig was, al weet hij dat niet zeker. Volgens L.B. was Ali mogelijk de chauffeur van de 'ontvoerings-bus'. Bij de recherche heeft hij het over een 'matje in de nek' en een 'klein buikje', waaraan hij hem mogelijk heeft herkend. Hij is echter allerminst zeker, aangezien de chauffeur als enige gijzelnemer een bivakmuts droeg.
Bij de recherche zegt L.B. over verdachte Ali: "Ik heb het gevoel gehad dat hij het was. Ali heeft een rijbewijs. Dus hij zou de bestuurder kunnen zijn, zeg maar. Dat is wat ik heb gedacht. ik herkende zijn stem of zo niet. Dus ik kan wel zeggen dat hij het is, maar dat is natuurlijk niet zo. Het zou zo kunnen zijn." Op een ander moment bij zijn verhoor zegt L.B. over de mogelijke betrokkenheid van Ali: "Het is een pure gok, ik heb zijn gezicht niet gezien."
Het slachtoffer geeft dus geen uitsluitsel of Ali de chauffeur was. Toch denkt het OM dat hij dat wel was. Dat baseren de opsporingsdiensten met name op telefoongegevens. Zo blijkt uit onderzoek dat de Popeye-deallijn vaak bij Ali in gebruik is. Die drugstelefoon maakt vaak dezelfde reisbewegingen als de privé-telefoon van Ali. Een drugsgebruiker die vaak heeft besteld bij de deallijn zegt - als haar door de recherche een foto wordt getoond van Ali - "Dit is Popeye."
Alibi
Toch is het volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onwaarschijnlijk dat op de dag van de gijzeling de Popeye-telefoon in gebruik was bij Ali. Deskundigen van dat instituut stellen dat het waarschijnlijker is dat het Popeye-toestel op die dag door een ander werd gedragen dan Ali. Wie dat is geweest, kan het NFI niet vaststellen. Daardoor lijkt het niet aannemelijk is dat Ali de eerder beschreven berichten heeft verstuurd over 'huntday'.
Ali zegt zelf dat hij die avond met zijn vriendinnetje bij de Milligerplas was. Hij zegt daar vaak met zijn vriendin te 'hangen' in de auto. NFI-onderzoek naar zijn privételefoon toont aan, dat zijn mobieltje inderdaad in de buurt van een zendmast bij die Milligerplas was. Terwijl de Popeye-lijn op dat moment in de wijk Holtenbroek is.
Zijn alibi wordt ook bevestigd door zijn vriendin als die wordt verhoord op 9 maart vorig jaar: "We hadden die dag in de avond afgesproken. Dit tot 23.00 uur à 23.30 uur. Rond die tijd moet ik namelijk van mijn ouders uiterlijk thuis zijn. Omdat ik naar school moet, mag ik het nooit laat maken. Wat we hebben gedaan, weet ik niet meer. Daarvoor is het te lang geleden. Ik denk dat we elkaar rond 20.45 uur à 21.00 uur ontmoet hebben." Dat is precies het moment dat L.B. in de bus wordt getrokken, een eind verderop in de stad.

Typisch loopje
Als de vriendin beelden worden getoond van de bewakingscamera bij de Jumbo waar de gijzeling begon, zegt ze over de man die volgens de politie haar vriend Ali zou moeten zijn: "Hij heeft een typisch loopje, maar herken hem niet."
Justitie denkt dat Ali het alibi heeft afgestemd met zijn vriendin. De officier van justitie is er van overtuigd dat de drie verdachten die avond bij de hardhandige ontvoering aanwezig waren. Tegen de jongste van de drie, Andreas, heeft de officier anderhalf jaar jeugddetentie geëist. Tegen Arshia en Ali zijn gevangenisstraffen van twee-en-een-half jaar gevraagd. Voor Arshia zou een veroordeling betekenen dat hij nog veel langer achter tralies gaat. Eerder dit jaar werd hij al veroordeeld voor een gewapende overval. Daar heeft hij vijf jaar cel voor opgelegd gekregen.
Trauma
"Het zijn ernstige feiten die voor het slachtoffer een traumatische gebeurtenis vormen", aldus de officier van justitie. "De ervaring leert dat slachtoffers van dergelijke feiten een langdurige en ernstige psychische nasleep van het gebeurde kunnen ondervinden. En zeker ook in deze zaak is dat het geval."
Slachtoffer L.B. heeft een schadevergoeding gevraagd van bijna 11.000 euro. Hoe de verdediging van de verdachten afgelopen week in de rechtszaal heeft gepleit in deze zaak is niet duidelijk. Het strafproces vond plaats achter gesloten deuren, omdat verdachte Andreas ten tijde van het delict minderjarig was. RTV Oost heeft Ali's advocate Tanoglu om een reactie gevraagd. Ze wil alleen kwijt dat ze vertrouwen heeft in een goede uitkomst voor haar cliënt.
De rechtbank velt over enkele weken vonnisn.