Nieuws

Makelaar stuit op ‘Bulgarenfraude’: huis onbewoond, maar brievenbus vol bankpasjes

Makelaar Ad Goudzwaard vond een bomvolle brievenbus bij een onbewoond huis
Makelaar Ad Goudzwaard vond een bomvolle brievenbus bij een onbewoond huis © RTV Oost / Arnoud de Vries
Bulgarenfraude in Dalfsen. Tenminste, daar lijkt het sterk op, als makelaar Ad Goudzwaard een bomvolle brievenbus aantreft bij een woning waar al een jaar lang niemand woont. Bestemd voor onbekende namen. Als hij navraag doet bij de gemeente, blijken er vier Bulgaren ingeschreven te staan, met vier bedrijven. “Dit is gewoon fraude, en niemand doet iets.”
Geen meubels, geen spullen, niks. De vrijstaande woning aan de Veerweg in Dalfsen, met schitterend uitzicht over de uiterwaarden, staat echt leeg. Hier woont niemand. Tenminste, in de praktijk niet. Maar makelaar Goudzwaard weet inmiddels beter. Op papier bestaat er een heel andere werkelijkheid.

Verrassing bij bezichtiging

De makelaar is verantwoordelijk voor de verkoop van de woning, waarvan de bewoonster ongeveer een jaar geleden overleed. Voor ruim 6,5 ton staat het huis sinds een half jaar te koop, in opdracht van de erfgenamen. En dus volgde er onlangs een bezichtiging met potentiële kopers. “En toen zagen we de enveloppen uit de brievenbus steken, zo vol zat ie”, vertelt Goudzwaard.
In deze leegstaande woning 'wonen' vier Bulgaren
In deze leegstaande woning 'wonen' vier Bulgaren © RTV Oost / Arnoud de Vries
Even denkt hij nog dat het misschien voor de vorige bewoonster bestemd is, maar de namen op de enveloppen en navraag bij de familie wijzen al snel uit: de brieven zijn niet voor hen. De stapel brieven bewaart hij. “Kijk, voel deze envelop maar. Bankpasjes. En deze drie van de Belastingdienst. Dat zullen ongetwijfeld toeslagen zijn.”

Bulgaren

Hij belt met de gemeente, en hoort dat vier Bulgaren ingeschreven staan als huurders van de woning. “Terwijl de woning helemaal niet te huur staat, maar te koop. Dat had de gemeente toch ook kunnen zien?”
De gemeente had toch kunnen zien dat het huis te koop staat?
Ad Goudzwaard, makelaar
Bij de Kamer van Koophandel ziet hij dat er vier bedrijven staan ingeschreven op het adres. Waarbij drie keer dezelfde achternaam langskomt, met telkens een andere voorletter. Wie de 06-nummers probeert te bereiken, strandt direct in een voicemail.

Zenuwachtige (ver)kopers

“Krijgen we het huis nog wel verkocht? Die vraag kreeg ik natuurlijk direct. En de potentiële kopers kregen ook direct twijfels. Straks zit er ineens wel iemand in de woonkamer, of staat er een deurwaarder op de stoep. Dat willen zij natuurlijk ook niet”, schetst Goudzwaard de mogelijke moeilijkheden die het opgeven van een vals adres met zich mee kan brengen.
Makelaars dragen sinds 2018 officieel de rol van poortwachter, wat betekent dat ze bij vermoedens van bijvoorbeeld witwassen melding moeten maken. Goudzwaard kent die rol ook, en kan moeilijk tegen onrecht. “Je ziet dat mensen op een oneerlijke manier geld verdienen, tegen de regels in. Je weet: dit zit niet goed. Dan wil ik dat het opgelost wordt.”
In dit huis wonen - op papier - vier Bulgaren
In dit huis wonen - op papier - vier Bulgaren © Goudzwaard Makelaardij

Nutteloze aangifte

Maar nadat hij bij de politie aangifte heeft gedaan, krijgt hij enige tijd later het bericht dat ze niks met zijn melding zullen doen. En ook bij de gemeente krijgt hij niet het idee dat er snel iets gaat gebeuren. “Terwijl: rijd langs het huis, zie dat het onbewoond is, en schrap die inschrijving van deze vier mensen.”
Bulgarenfraude
De term Bulgarenfraude kreeg in 2013 bekendheid na onthullingen van RTL Nieuws en Brandpunt. Bij de veroordeling van zes kopstukken (maximaal vier jaar cel) schreef de NOS:

"Bendes ronselden mensen in Bulgarije en brachten ze met een bus naar Nederland. Daar moesten ze zich bij een gemeente inschrijven en een bankrekening openen. Vervolgens vroegen de verdachten voor hen uitkeringen als zorg- en huurtoeslag aan."

"Het uitgekeerde geld ging naar de criminelen en de Bulgaren keerden met 500 euro op zak terug naar Bulgarije. Er zijn in totaal meer dan 1500 valse aanvragen ingediend en de Belastingdienst heeft bijna zes miljoen euro uitgekeerd. Van dat geld is nog niets teruggevorderd."

Of het in Dalfsen om dezelfde handelswijze gaat, is nog onduidelijk.

De politie bevestigt dat de aangifte is gedaan, en legt uit dat de zaak niet in het strafrecht thuishoort. “Hier moet iets anders gebeuren. Bijvoorbeeld een bemiddeling, of een civielrechtelijke of bestuursrechtelijke oplossing”, stelt de woordvoerder.

Adresonderzoek

Door naar de gemeente, die bevestigt dat vier personen zich ingeschreven hebben op het adres. Na de melding van de makelaar is Dalfsen direct gestart met een zogeheten adresonderzoek. Dat kan zo’n tien weken duren, al wil de gemeente het zo snel mogelijk afronden. De mogelijke uitkomst? “Dat de personen ambtshalve worden uitgeschreven naar ‘land onbekend’.”
Stapels brieven voor de onbekende 'bewoners'
Stapels brieven voor de onbekende 'bewoners' © RTV Oost / Arnoud de Vries

'Vrijuit frauderen'

Makelaar Goudzwaard vindt dat maar lang duren. “Dat betekent dat je nog 10 weken vrijuit door kan gaan met frauderen, zonder dat er iets gebeurt. Waarom moet ik als makelaar alle registers opentrekken qua controle, en slaagt zo’n inschrijving bij de gemeente zonder dat er een haan naar kraait?”
Hij zal de brievenbus blijven controleren. Een eerste aanmaning kwam onlangs al binnen. Onbetaalde schoenen voor enkele honderden euro’s. “Ik vrees dat dat niet de laatste brief is geweest.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.