Nieuws

Struikeldrempel onthuld in Rouveen: "Herdenk, denk na over wat er is gebeurd"

In Rouveen werd dinsdagmorgen een bijzonder gedenkteken onthuld
In Rouveen werd dinsdagmorgen een bijzonder gedenkteken onthuld © RTV Oost
‘Wij herdenken jullie’. Dat is de tekst op de struikeldrempel die vandaag werd onthuld in Rouveen. Het is een gedenkteken voor de Joodse mannen die tijdens de oorlog in Kamp Conrad verbleven. Naast het gedenkteken is een informatiebord over het werkkamp geplaatst.
Er is sinds 2004 in de gemeente Staphorst weer bewust aandacht voor het voormalige werkkamp. De struikeldrempel werd afgelopen 5 mei aangeboden aan de gemeente tijdens een indrukwekkend bevrijdingsevenement. Duizenden bezoekers kwamen toen naar Rouveen om hiervan getuige te zijn.

Joodse geschiedenis

Vandaag kreeg deze drempel dus zijn definitieve plek. “Deze locatie is de plek vanwaar op 3 oktober, 81 jaar geleden, de Joden liepen richting Meppel”, vertelt Arend Harink, voorzitter van de werkgroep 75 jaar bevrijding Staphorst en Rouveen. “De infrastructuur is hier deels aangelegd door de Joden die hier onder dwang gewerkt hebben. Wij willen verbonden blijven met de Joodse geschiedenis in ons dorp.”
Struikeldrempel onthuld in Rouveen: "Herdenk, denk na over wat er is gebeurd"
“Hun tocht en die van zes miljoen andere Joden leidde naar de vernietigingskampen waar ze werden vermoord. Door deze drempel blijven we struikelen over wat hier is gebeurd,” benadrukt wethouder Alwin Mussche in zijn toespraak. “En na het struikelen staan we stil en herdenken we.”

Emanuel Roos

Een van die Joodse mannen die werkzaam was in het kamp, was Emanuel Roos. Zijn naam werd tijdens de plechtigheid dinsdagmorgen onder andere genoemd in een gedicht van Koos Geerds: “Emanuel Roos verdween in de nevel die altijd nog ligt over zijn wrede dood; voor jou en mij een volstrekt onbekende en zijn enige misdaad: hij was een Jood.”
"Emanuel Roos is de oudoom van mijn vader en van mijn tante. Op die manier ben ik persoonlijk betrokken”, vertelt Sharon Mendels. De onthulling van de struikelsteen is voor haar een bijzonder moment. “Ik vind het heel mooi dat er nu een vaste plek is waar Emanuel genoemd wordt en waar men kan komen om te herdenken.”

Nooit meer

Volgens Sharon Mendels is een monument enorm belangrijk. “Onderzoek afgelopen jaar heeft ook uitgewezen dat veel jongeren niet weten wat er precies is gebeurd. Juist zo’n dag als vandaag en zo’n vaste plek zorgen ervoor dat mensen weten wat er is gebeurd en het zorgt ervoor dat ze het niet vergeten.”
Sharon heeft een duidelijke boodschap voor de jongeren: “Nooit meer. Herdenk, denk na over wat er is gebeurd en laat het niet meer gebeuren.”
Op Bevrijdingsdag 2023 was het Kerkplein in Rouveen het decor van een groot, uniek en ambitieus vrijheidsevenement: Het Grootste Vrijheidskoor van Nederland. Vanavond zie je bij RTV Oost om 21.10 uur ‘Oorlog en vrede op het dorp’, een registratie van deze bijzondere avond. Het programma is daarna terug te kijken op rtvoost.nl en in de gratis RTV Oost-app.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.