Nieuws

Levende Aziatische tijgermug in Zwolle gevangen

Een Aziatische tijgermug dreigt ten prooi te vallen aan een vliegenmepper
Een Aziatische tijgermug dreigt ten prooi te vallen aan een vliegenmepper © ANP
In Zwolse wijk Stadshagen is een levende Aziatische tijgermug gevangen. Dat gebeurde op 8 september. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft wijkbewoners per brief op de hoogte gebracht van de vondst. In de tuin waar de vondst werd gedaan, is een val gezet om te kijken of er nog meer tijgermuggen worden gesignaleerd.
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en planten heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen

Kommetjes keren

Volgens woordvoerder Lex Benden van de NVWA heeft in Zwolle geplaatste val nog geen nieuwe vangsten van de Aziatische tijgermug opgeleverd. Dat had wel makkelijk gekund, want muggen leggen eitjes, bij voorkeur op vochtige plekken. "Als je bijvoorbeeld bakjes of kommetjes in je tuin hebt staan, keer die dan regelmatig om. Dan komen die eitjes niet uit. Dat geldt niet alleen voor de Aziatische tijgermug, maar natuurlijk ook voor gewone muggen."
De val zal de rest van het seizoen blijven staan ,tot medio eind oktober.

Meer vindplaatsen in Overijssel

Zwolle is overigens niet de eerste plek in Overijssel waar dit jaar een Aziatische tijgermug is herkend. Dat gebeurde tussen 10 mei en 25 augustus al elf keer in Hellendoorn. Op 31 augustus werd ook een Aziatische tijgermug herkend in Hardenberg. En meest recent dus op 8 september in Zwolle.
Een opgezette Aziatische tijgermug
Een opgezette Aziatische tijgermug © ANP
Hoe ziet die Aziatische tijgermug eruit?

  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn vrij kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugel.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.

Inheemse steekmuggen passen net op een muntje van 10 cent. Tijgermuggen zijn nog een stuk kleiner. (Bron NVWA)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.