Nieuws
Groot tekort aan technici in Overijssel, inmiddels 2000 openstaande vacatures

De technieksector schreeuwt om vakmensen. Alleen al in Overijssel staan op dit moment zo'n tweeduizend vacatures open en dat aantal blijft onverminderd doorgroeien. Klanten hebben te maken met wachtlijsten en ondernemers moeten soms 'nee' verkopen bij nieuwe projecten. Om het tekort aan te pakken en potentiële technici alvast voor zich te winnen, start brancheorganisatie Techniek Nederland vandaag een campagne.
Volgens Berthold van Benthem, regiomanager bij Techniek Nederland, wordt installatietechniek steeds belangrijker. Zeker met het oog op duurzaamheid en de hele opgave rondom de energietransitie. "Zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen. Noem maar op. Om die te installeren hebben we gewoon heel veel mensen nodig", aldus Van Benthem. Volgens hem zijn er in de afgelopen drie jaar al 1.500 technici bijgekomen in Overijssel, maar is het nog niet genoeg.
Wij spraken de 33-jarige Jeffrey uit Losser. Hij maakte vorig jaar de overstap naar de technieksector:
Groot tekort aan technici in Overijssel, brancheorganisatie Techniek Nederland start campagne
Met de campagne: ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’ probeert de brancheorganisatie jongeren enthousiast te maken voor een baan in de technieksector. Maar ook mensen die een carrièreswitch overwegen, zijn van harte welkom. "Maakt niet uit wat voor achtergrond je hebt. Wij zorgen voor een goede opleiding en een mooie toekomst", zegt Van Benthem.
Van bakker tot elektromonteur
Jeffrey ter Haar (33) uit Losser kan daar over meepraten. Hij besloot vorig jaar het roer helemaal om te gooien. Na vijftien jaar in een bakkerij te hebben gewerkt, koos hij ervoor om zich te laten omscholen tot elektromonteur. "In de bakkerij werkte ik bijna alleen maar 's nachts en daar was ik klaar mee. Toen ben ik toch gaan nadenken over wat ik nog meer leuk vind."
Al snel kwam hij uit bij elektratechniek. "Familie van me werkt ook in die sector. Het is niet alleen een beetje kabels trekken. Het is veel breder dan dat. Het is een stukje beveiliging en een stukje brandtechniek. Je komt overal en je ziet van alles. Dat maakt het juist heel leuk."
Overijsselse aanpak
Die geluiden hoort regiomanager Van Benthem vaker. Samen met de provincie en andere technische branches loopt er een project: de Overijsselse aanpak. Daarmee worden zij-instroomprojecten gefinancierd. De afgelopen vier jaar zijn hier drieduizend technici mee geholpen. "Niet alleen mensen die nieuw kwamen in de branche, maar ook mensen die al in de branche zaten en een stukje opleiding nodig hadden."
Voor Jeffrey is het een goede keuze geweest en roept mensen op om de technieksector een kans te geven. Momenteel werkt hij vijf in de week en gaat ook nog elke maandag- en dinsdagavond naar school. Toch is dat het allemaal waard. "Ik zie mezelf dit wel tot m'n pensioen doen. Gewoon lekker met m'n handen werken en m'n ding doen. Het vraagt wel wat van je lichaam, maar het is niet zo zwaar als in de bakkerij."