Nieuws

Pomphouder uit Denekamp blij met schrappen accijnsverhoging: "Vooral voor mijn zoon"

Pomphouder in Denekamp is blij met het besluit van de Tweede Kamer
Pomphouder in Denekamp is blij met het besluit van de Tweede Kamer © RTV Oost
Het was een mooie dag vandaag voor Louis Roeleveld, pomphouder in Denekamp. De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Dat is goed nieuws voor pomphouders in het grensgebied.
Een voorstel vandaag van VVD-fractieleider Sophie Hermans kreeg steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP, Groep-Van Haga en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan. En zo wordt brandstof voorlopig niet duurder. "Dat was heugelijk nieuws", zegt Roeleveld. "Voor onze tankstations aan de grens van levensbelang. Als dit was doorgegaan, waren alle tankstations aan de grens spookstations geworden: personeel had dan ontslagen moeten worden en de shops zouden dichtgaan."

Tanktoerisme

Want ja, waarom zou je nog in Nederland tanken als de benzine over de grens 25 tot 30 cent goedkoper is? "Dan zou je heel veel tanktoerisme krijgen. En we zijn nu al het duurste land in Europa."
Helemaal als een verrassing kwam het natuurlijk ook niet, vandaag. De stemming in de Tweede Kamer hing al wel een beetje in de lucht, natuurlijk. Het is ook verkiezingstijd, uiteraard. En dan zijn de accijnzen op brandstof een mooi middel om de kiezer te paaien, weten de partijen. "Ik had er al op gehoopt en dat er verkiezingen aankomen, speelt natuurlijk ook mee. Ik was wel enthousiast, vooral voor mijn zoon die de zaak overneemt."

Toekomst zoon

Op deze manier verwacht Roelink dat zijn zoon nog toekomst heeft met het tankstation in Denekamp. "Als alle klanten naar Duitsland gaan, wordt het wel moeilijk."
Twente zou hetzelfde lot wachten als bijvoorbeeld de tankstations in de regio Venlo. "Daar zie je alleen nog maar spookstations. Het kost hier nu 1,95 euro per liter. Als daar dertig cent bij komt, is het niet meer interessant."

Reactie CNV

Vakbond CNV laat weten "verheugd" te zijn met het plan om de brandstofaccijnzen volgend jaar niet te verhogen. Voorzitter Piet Fortuin stelt dat zes op de tien werkenden een auto nodig hebben om op het werk te komen. "Met de accijnsverhoging zou een groot deel van werkend Nederland er fors op achteruit gaan in 2024. Het betekent zo'n duizend euro extra aan brandstofkosten voor woon-werkverkeer", zegt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.