Nieuws

BBB-gezicht Mona Keijzer gaat ook met wachtgeld de verkiezingen in

Mona Keijzer (rechts) met Caroline van der Plas
Mona Keijzer (rechts) met Caroline van der Plas © ANP
BBB-leider Caroline van der Plas uitte woensdag felle kritiek op het wachtgeld dat Frans Timmermans ontvangt, maar haar eigen nummer twee, Mona Keijzer, blijkt ook nog steeds wachtgeld te ontvangen. In de RTL-talkshow Humberto erkende Keijzer dat desgevraagd.
Deventenaar Van der Plas nam Timmermans onder vuur, omdat hij wachtgeld ontvangt nu hij gestopt is als Eurocommissaris en lijsttrekker is bij PvdA-GroenLinks voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Maar binnen haar eigen partij - de BBB - wordt er ook van wachtgeld gebruik gemaakt. "Dat klopt", antwoordde Mona Keijzer toen haar gisteravond gevraagd werd of dat niet meten met twee maten was. "U heeft een punt, zonder meer."
Wachtgeld?
Ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, maar ook burgemeesters en wethouders hebben recht op wachtgeld zodra zij stoppen met hun functie. Het wachtgeld - een uitkering dus - is een percentage van het salaris dat zij als politicus ontvingen. Ook bij vrijwillig vertrek heeft de persoon recht op wachtgeld. De regeling is ingesteld, omdat het werk in de politiek als onvoorspelbaar wordt gezien, waardoor iemand zo zijn baan kan verliezen.
Van der Plas zette bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer nog vraagtekens bij het wachtgeld van Timmermans, schrijft de NOS. "'Kamerleden krijgen ook wachtgeld' hoor ik GroenLinks zeggen, maar het verschil is natuurlijk dat meneer Timmermans met wachtgeld campagne gaat voeren voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer", zei de BBB-lijsttrekker:

'Ongemakkelijk'

Mona Keijzer ontvangt sinds haar ontslag als staatssecretaris van Economische Zaken twee jaar geleden echter ook wachtgeld. Bij Humberto noemde ze de parallellen tussen haar en Timmermans 'ongemakkelijk'. Keijzer wees erop dat Timmermans zelf is vertrokken als Eurocommissaris, terwijl zij in 2021 werd ontslagen door premier Rutte.
Keijzer vertelde ook dat ze de afgelopen twee jaar wel soms aan het werk is geweest, zoals bij het onderzoek dat ze deed naar de schadeafhandeling rond kanaal Almelo-De Haandrik. Het geld dat ze daarmee verdiend heeft, wordt ingehouden op het bedrag dat ze aan wachtgeld krijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.