Nieuws

Miljoenen voor bibliotheken moet maatschappelijke rol verder vergroten: "Moeten elkaar blijven ontmoeten"

De bibliotheek moet een veel grotere rol in de samenleving krijgen en daar wil de regering tientallen miljoenen euro's voor uittrekken. De plannen worden in de bibliotheek in Losser enthousiast ontvangen. De bieb is niet meer een plek waar je stil je boek uitzoekt, maar is gegroeid tot veel meer: "We hebben onze kennis en kunde omgebogen naar een eigentijdse plek waar je kan zijn, waar je kan leren, waar je geïnspireerd raakt."
Steeds meer bibliotheken zijn die weg ingeslagen en hebben zich omgevormd tot een multifunctionele locatie. Maar het kan en moet nog veel beter, vindt de regering. Die wil de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen terugbrengen, zei de koning daarover in de troonrede. "De bibliotheek moet een plek worden waar mensen kunnen lezen, leren en ontmoeten." En dus komt er vanaf 2025 jaarlijks ruim 58 miljoen euro bij voor de brede bibliotheken.
"We zijn al lang niet meer de bibliothecaris die 'sssst' zegt als je binnenkomt", vertelt Evelien Fokkink, directeur van Stichting Fundament Losser. "We zijn meegegroeid." Er is een koffietafel, mensen kunnen terecht met vragen over bijvoorbeeld belastingzaken en er wordt taalles gegeven in de bibliotheek. "Het sociale contact is heel belangrijk."
Bibliotheek Losser blij met extra geld van regering
Fokkink is blij dat er geld wordt uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling, vooral omdat de bibliotheek belangrijk is in de samenleving. "We moeten elkaar blijven ontmoeten om die samenleving te kunnen vormen. Het is gewoon lokaal, die samenleving. Dus je moet elkaar blijven ontmoeten." En waar kan dat beter dan in de bibliotheek?
Wij maakten eerder dit jaar een verhaal over de bibliotheek 'nieuwe stijl' in Zwolle en Borne. De reportage is hieronder te bekijken:
Niet saai en stil: moderne bibliotheek is een ontmoetingsplek

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.