Nieuws

Rondweg N35 om Mariënheem krijgt weer nul op rekest van grote partijen in de Tweede Kamer

Mariënheem is het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars doorheen loopt
Mariënheem is het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars doorheen loopt © RTV Oost
Even was er hoop voor de inwoners van Mariënheem dat het beloofde geld voor een rondweg van de N35 om Mariënheem er alsnog zou komen. Er werd een motie ingebracht om de beloofde 100 miljoen alsnog te laten staan. Maar wederom waren het de grote partijen die, op advies van minister-president Mark Rutte, tegen stemden.
In juni werden de werkzaamheden aan de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal en de aanleg van een rondweg rondom Mariënheem stilgelegd. Ook werk aan het knooppunt Azelo-Buren is uitgesteld. "We komen aan de grenzen van wat kan", zei Rutte daar gistermiddag over. "En dat heeft ermee te maken dat we, los van personeelstekorten en prijsstijgingen, te maken hebben met dat enorme stikstofvraagstuk. En dat moeten we dus oplossen."
Van de 109 miljoen euro die Den Haag eerder toegezegd had om bij te dragen aan onder meer de rondweg, is momenteel nog maar 15 miljoen euro over. Dat vertelde gedeputeerde Martijn Dadema woensdag tijdens een commissievergadering. "Het is teleurstellend dat er Kamerbreed zeer veel bereidheid is om te investeren, maar dat we daar niks over teruglezen in de brief van de minister", verwees hij naar post die hij deze week ontving.

Motie voor Mariënheem

Om de werkzaamheden aan de rondweg rondom Mariënheem alsnog van start te kunnen laten gaan, dienden meerdere partijen, waaronder de BBB, het CDA en Kamerlid Omtzigt, moties in.
Rutte beloofde de Kamer 's middags om te kijken of het project alsnog door kan gaan. "Specifiek voor Mariënheem: daar zijn moties voor aangenomen en we kijken wat nog wel door kan gaan", zei Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Maar een paar uur later ontraadde hij alsnog de motie, vanwege stikstof en de ligging in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. "In totaal liggen elf natura2000-gebieden binnen de maximale rekenafstand van 25 kilometer die voor stikstof gehanteerd wordt", zei Rutte.
Maar dat is volgens de premier niet de enige reden. "Er is sprake van oplopende prijzen op aanlegprojecten waar nu gebouwd wordt en er is sprake van een fors tekort om het minimale niveau van instandhouding te waarborgen en daarom kiezen wij ervoor om het geld te laten staan bij de N35-verkenning. Anders zou er ergens anders bezuinigd moeten worden. Dan zouden er vier opties zijn om dat op te lossen, maar die zijn allemaal onaantrekkelijk."
De motie werd door bijna alle grote partijen verworpen. Ook door het CDA en de VVD, terwijl die partijen voor de zomer nog aandrongen op een oplossing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.