Nieuws

Deelnemers Regio Songfestival in de schijnwerpers: Zwolse café-eigenaar met hang naar vroeger

Jaap Lamfers bij de studio van RTV Oost
Jaap Lamfers bij de studio van RTV Oost © RTV Oost
Jaap Lamfers is de eerste kandidaat in de Overijsselse voorronde van het Regio Songfestival. De wieg van Jaap stond in Zuidoost-Drenthe, maar Overijssel is inmiddels zijn thuis. Jaap is een rasmuzikant die mensen met elkaar weet te verbinden. Hij speelde in talloze bands en heeft nu een grandcafé in Zwolle-Zuid.
Hij werd door radiopresentator Paula Keizer tijdens zijn vakantie gebeld met de mededeling dat hij in de Overijsselse voorronde zat van het Regio Songfestival. "Ik zat op dat moment helemaal in de vakantiemodus, en reageerde wat verbouwereerd, maar ben uiteraard dolblij dat ik door ben", aldus Lamfers. "Ik heb gelijk Harro en Geert gebeld dat we door waren!" Zijn inzending voor het Regio Songfestival is getiteld "Klokke Terug".

..de klokke terug noar toen...

Het nummer is geschreven door het songschrijvers-duo Geert Leurink uit Kampen & Harro Wimmenhove uit Hoogeveen. Die hebben vaak samengewerkt, bijvoorbeeld met liedjes voor het Dréénts Liedtiesfestival.
"Klokke Terug" heeft een sterke hang naar het verleden: als je alles toch nog eens zou mogen overdoen. Het gaat over jeugdsentiment en nostalgie, over een jeugdliefde die te kort duurde en waarnaar je zielsveel terugverlangt. Het lied is geschreven in de Nedersaksische streektaal. Jaap is heel tevreden met het nummer: "Het is misschien wel het mooiste liedje dat we ooit hebben gemaakt." Om dat gelijk met een lach te relativeren: "...tot het volgende liedje."
Het optreden van Jaap Lamfers bij Paula Keizer op Radio Oost
Willie Oosterhuis, onze ambassadeur van het Regio Songfestival hoort de liedjes voor het eerst op Radio Oost. Hij geeft over elk liedje zijn persoonlijke mening (die niet meetelt voor de beoordeling door vakjury en publiek). Over 'Klokke Terug' zegt Willie:
‘Weemoed’… Het verlangen naar wat ooit was… daar gaat het liedje van Jaap Lamfers over… ‘Wat eeuwig leek te duren, duurde maar een zomerlang’… Hoe mooi ook… alles verdwijnt met de tijd…. Behalve als je er een liedje van maakt…. Van ‘Klokke terug’ kun je tijdloos genieten. Het is eerlijke muziek in een levendige taal… ‘Zoas wi’j noe plat proat’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.