Nieuws

Zwolle biedt aan zestig asielzoekers extra op te vangen na noodoproep van staatssecretaris

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle
Peter Snijders, burgemeester van Zwolle © Marielle Beumer
Zwolle heeft aangeboden op korte termijn zestig asielzoekers tijdelijk op te willen vangen. Het aanbod van burgemeester Peter Snijders volgt op de oproep van Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel aan gemeenten in Nederland om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. Of andere gemeenten in Overijssel ook bijspringen, is niet bekend.
De gemeente Zwolle heeft staatssecretaris Van der Burg zestig overbruggingsplekken, dus tijdelijke plekken, aangeboden als reactie op zijn oproep van vandaag. De gemeente verwacht dat de vluchtelingen, gezien het verzoek van de staatsecretaris, maximaal enkele weken worden opgevangen. Dat gebeurt op de bestaande opvanglocatie op Oosterenk.
"We weten op dit moment nog niet wat voor vluchtelingen het betreft. We verwachten dat de vluchtelingen maandag naar Zwolle komen", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Eerder vandaag meldde Arnhem al dat die gemeente tweehonderd asielzoekers opneemt.

Brief

In een brief aan gemeenten schreef Van den Burg dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.
"Ieder jaar is de dagelijkse instroom van asielzoekers in september het hoogst, maar dit jaar is het aantal personen dat zich per dag meldt in Ter Apel bovengemiddeld hoog", lichtte de staatssecretaris toe. Het is al meerdere keren voorgekomen dat meer dan 250 personen per dag zich melden.

Nood blijft hoog

Van der Burg verwacht dat de nood ook na volgende week hoog blijft. Hij zint daarom op maatregelen en belooft gemeenten hier "zo spoedig mogelijk" over te informeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.