Nieuws

Missie geslaagd: roeiers zijn IJssel afgezakt en hebben aandacht gekregen voor plasticvrije rivier

Roeiers onderweg ter hoogte van Wijhe op de IJssel
Roeiers onderweg ter hoogte van Wijhe op de IJssel © Salland1
De sloeproeiers die met een afzaktocht over de IJssel aandacht vragen voor een schonere en plasticvrije rivier zijn gisteren aangekomen in Kampen. Daar zijn ze onthaald, onder anderen door wethouder Faber van die gemeente. In twee dagen roeiden ze vanaf Rheden via Zutphen, Deventer en Wijhe naar Kampen.
Hoewel de IJssel schoner oogt dan enkele tientallen jaren geleden, neemt de vervuiling door bijvoorbeeld medicijnresten, microplastics, chemicaliën, pesticiden en PFAS nog steeds toe. Als er niets gedaan wordt, blijft deze niet zichtbare vervuiling toenemen. De roeiers willen dat de rivier in 2030 plasticvrij is.

Tussenstop in Wijhe

Op verschillende rustplaatsen van de roeiers waren bijeenkomsten over een schone IJssel. Zoals aan de Loswal in Wijhe, waar de roeiers gistermiddag even aanmeerden in de jachthaven naast de Loswal. Ze werden er opgewacht door wethouder Marcel Blind. Die is blij met de aandacht voor de IJssel. “De meeste troep is er al wel uit, in de jaren 60 en 70 durfden we hier niet het water in, dat zag gewoon bruin. We hebben al grote stappen gemaakt."
We hebben al grote stappen gemaakt
Wethouder Marcel Blind van Olst-Wijhe
Marcel Blind heeft het gevoel dat het nu om de laatste loodjes gaat, misschien niet meteen om het water weer drinkbaar te maken, maar dan toch om Vitens die taak makkelijker te laten uitvoeren. Want drinkwater wordt schaars en is over tien jaar dubbel zo duur.
De afzaktocht was een initiatief van het platform Onze IJssel in samenwerking met sloeproeier Aidan Scherpbier. Hij woont in Oene een stuk verderop langs de IJssel en stak zelf in 2021 met een tweepersoons roeiboot de Atlantische Oceaan over.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.