Nieuws

Onderzoeken psychiatrische kliniek Veldzicht sneller afgerond

Bloemen en steunbetuigingen voor de deur van Veldzicht na de moord op de therapeute
Bloemen en steunbetuigingen voor de deur van Veldzicht na de moord op de therapeute © Persbureau Meter
De rapporten over het interne functioneren bij psychiatrisch kliniek Veldzicht in Balkbrug zijn binnenkort al openbaar. Dat is veel eerder dan werd gezegd. Dit heeft de directie van Veldzicht intern bekendgemaakt aan het personeel. Het gaat om rapporten van de Arbeidsinspectie en van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de moord op een therapeute eind vorig jaar door een patiënt.
Het Dagblad van het Noorden meldt de bekendmaking aan het personeel van de vervroegde rapportage. De directie mag komende dagen 'meelezen op eventuele onjuistheden' voordat het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid openbaar wordt. De conclusies en de aanbevelingen zijn nog niet gedeeld met de directie. Na het meelezen wordt het rapport definitief en wordt het ook openbaar gemaakt.
Ook de arbeidsinspectie heeft de directie laten weten dat hun onderzoek "binnenkort is afgerond". De arbeidsinspectie komt met verbeterpunten. Binnen de leiding van kliniek Veldzicht in Balkbrug heerst gespannenheid over de publicaties van onderzoeken over de moord. Volgens personeelsleden is het de vraag of de directie kan aanblijven na
openbaarmaking van de rapporten.

Wat gebeurde er?

Een patiënt van de psychiatrisch kliniek richtte in november met een mes een slachtveld aan. Hij bracht de therapeute om het leven, verwondde twee medewerkers en stapte vervolgens zelf uit het leven. De man was een asielzoeker die vermoedelijk in een psychose verkeerde toen hij zijn daad begin.
Na de gebeurtenis in Veldzicht werd bekend dat de man in 2014 een van zijn ooms vermoordde in Nigeria en vervolgens naar Libië vluchtte. Daar zou hij een werkgever om het leven hebben gebracht die hem niet uitbetaalde. De man had dat eerder bekend tijdens een politieverhoor in Nederland.
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.