Nieuws

Nieuwe burgemeester van Tubbergen gaat langs bij inwoners azc Albergen: "Daar is echt iets nodig"

Anko Postma, de nieuwe burgemeester van Tubbergen
Anko Postma, de nieuwe burgemeester van Tubbergen © RTV Oost/Marcus Ganzevles
Anko Postma (51) is gisteravond begonnen als nieuwe burgemeester van Tubbergen. Als kersverse bestuurder erft hij het beladen dossier over de komst van een asielzoekerscentrum in Albergen. Postma wil daarin vooral een burgemeester zijn die luistert. "En dat zal niet bij één gesprek blijven, daar is echt iets nodig."
Een Fries, die geboren is in Groningen en nu aan de slag gaat in Overijssel: voor Anko Postma is het helemaal geen gekke stap. "Ik kwam hier vroeger al veel", zegt hij, tijdens een wandeling in het Dal van de Mosbeek in Mander. "Mijn ouders gingen hier in de buurt vaak op vakantie, net over de grens in Uelsen. Dit hier is een prachtig Natura 2000-gebied, waar tegelijk grote opgaven zijn op het gebied van onder meer landbouw, natuur en stikstof."
De grootste uitdaging noemt Postma het vertrouwen terugwinnen van de inwoners. "Dat gaat om diverse groepen. We zien niet voor niets dat er kabinetten vallen, dat mensen zich niet meer gehoord voelen en dat ze niet meer geïnteresseerd zijn. Dat gaat van asiel tot boeren."

Azc in Albergen

Dat vertrouwen is bij omwonenden van het toekomstig azc in Albergen gezakt tot een dieptepunt: ze zeiden eerder geen vertrouwen meer te hebben in het gemeentebestuur.
Wat gaat Postma daaraan doen? "Daar ga ik nu nog niet zoveel over zeggen", begint hij. "Dat kan ik ook nog niet, want ik zie het nu alleen nog maar vanuit de media. Ik wil me er eerst beter in verdiepen. Het zou raar zijn om daar nu op vooruit te lopen. Ik hoop wel het gesprek te voeren en de verbinding weer te leggen. Met alle partijen."
In Mander vertelt hij over zijn plannen:
Nieuwe burgemeester van Tubbergen wil langs bij inwoners azc Albergen
Postma wil al wel kwijt dat hij van plan is om langs te gaan bij de omwonenden van het azc. "Ik ga zeker het gesprek voeren. En dat zal niet bij één gesprek blijven. Daar is echt iets nodig en dat zie ik en dat hoor ik ook.”
Hij vervolgt: “Als men het gevoel krijgt dat er een burgemeester is die ook luistert, en dat het gesprek goed gevoerd wordt vanuit verschillende perspectieven, dan zijn er waarschijnlijk ook andere oplossingsrichtingen mogelijk. Met 'andere' bedoel ik nu nog helemaal niks, want ik ken het dossier nog niet goed genoeg."

Jongen van het platteland

De 51-jarige Postma was tot voor kort wethouder in Opsterland, een kleine Friese gemeente tussen grofweg Drachten en Heerenveen in. "Ik ben een jongen van het platteland; ik houd van het buitengebied", zegt Postma. "Daarom heb ik ook heel bewust gesolliciteerd, omdat Tubbergen een prachtige plattelandsgemeente is."
Anko Postma (51) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij was de afgelopen zes jaar wethouder in de gemeente Opsterland, in Friesland. Postma is getrouwd en heeft drie kinderen, van wie de oudste twee op kamers wonen. Ze studeren, net als hun vader deed, geschiedenis.
Als nieuwkomer hoopt Postma snel een vertrouwd gezicht te worden in Tubbergen, een gemeente waar mensen vaak al hun hele leven wonen en waar ze trots zijn op hun roots. "Ik ga meteen aan de slag en ik hoop heel snel dat ik die outsider niet meer ben. Ik ga ook meteen alle dorpen in, want ik wil met zoveel mogelijk mensen kennismaken. Van het verenigingsleven en het carnaval tot het ondernemersleven: ik hoop heel veel mensen te gaan ontmoeten."

Vaste woning

Een tijdelijke woning heeft Postma al gevonden in de gemeente Tubbergen, maar hij is nog op zoek naar iets 'vast'. Al is dat ook voor een burgemeester niet makkelijk in deze krappe woningmarkt. "In het weekend komen mijn vrouw en dochter van veertien hier ook vast naar toe. Dit werk kan je niet alleen, daar heb je je gezin ook echt bij nodig", vertelt Postma.
Ook zijn twee zonen, die beiden in het westen van het land wonen en studeren, verwacht Postma geregeld op bezoek in Tubbergen. "Want hier liggen ook sporen van de familie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.