Nieuws

Mobieltjesverbod? Deze school in Wierden heeft dat al jaren

Mobieltjesverbod? Deze school in Wierden doet dat al jaren
Mobieltjesverbod? Deze school in Wierden doet dat al jaren © Getty Images / Marizza
Mobieltjes moeten binnenkort verboden zijn tijdens de les voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Dit dringende advies van minister Dijkgraaf gaat in op 1 januari 2024. Scholen hebben tot 1 oktober de tijd hoe ze dit gaan invullen. De Passie in Wierden was al sinds de oprichting mobielvrij.
Door Ebony Buist
Wel is er een aantal uitzonderingen op het dringende advies van de minister. Zo mag het mobieltje wel gebruikt worden als het een toevoeging is aan de les. Ook om medische redenen mag de telefoon het klaslokaal in. Een leerling met diabetes kan het bijvoorbeeld nodig hebben om de suikerwaarden te meten.

Echt contact en meer rust

Bij middelbare school De Passie in Wierden is het mobieltje al enige tijd niet welkom in de klas. Directeur Leendert van den Dool vertelt: "Vanaf het begin, vijftien jaar geleden, hebben wij ervoor gekozen om de mobiele telefoon buiten de school te houden. Wij vinden echt contact belangrijk. Tijdens de pauzes worden er spelletjes gespeeld en buiten op het plein wordt er veel bewogen."
Leerlingen weten voordat zij beginnen op De Passie al van het mobieltjesverbod. "Leerlingen accepteren het. Ook voer ik weleens gesprekken met leerlingen en merken zij veel voordelen, zoals meer rust."

Geldt ook voor docenten

Ook docenten doen mee zover het kan. "Alleen voor het inloggen in het account is er een code nodig die wordt verstuurd naar de mobiel." Docenten zijn erg blij dat mobiele telefoons niet zijn toegestaan in de school. "Zij moeten niet denken aan gedoe. Bijvoorbeeld een mobieltjeshotel, leerlingen proberen dan toch stiekem het mobieltje mee te nemen. Dat zorgt voor teveel onrust en gedoe."

Net als vroeger

Hoe de leerlingen weten in welk lokaal ze moeten zijn? "Eigenlijk is het net zoals vroeger. De leerlingen schrijven hun rooster in de agenda. Roosterwijzigingen zijn te zien op beeldschermen in de school. Als de leerlingen niet weten waar ze moeten zijn, kunnen ze altijd terecht bij de conciërge."
Vijftien jaar geleden werd de leus 'thuis of in de kluis' bedacht op De Passie. Van den Dool: "Grappig dat scholen deze leus nu ook gebruiken wat wij toen bedacht hebben."
Van den Dool denkt dat het dringende advies scholen een extra zetje in de rug geven. "Voor scholen die twijfelden is het makkelijker om de mobieltjes nu wel te verbieden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.