Nieuws
Enschedeër verdacht van forse drugshandel: "De kilo's coke vlogen de deur uit"

"De kilo's vlogen bij hem de deur uit", stelt de officier van justitie. Ze heeft het over de bewoner van een huis aan de Enschedese Putterstraat. Justitie zegt dat er in ruim vier maanden tijd 64 kilo cocaïne werd verhandeld op het adres. Het OM wil de bewoner zeven jaar achter de tralies.
Justitie stelt dat de bewoner de gebruiker is van het account 'Pasta' op chatapplicatie Exclu. Via dat chatprogramma dachten criminelen ongezien en vrijuit te kunnen communiceren over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar op vernuftige wijze wist de politie de appjes toch leesbaar te maken en kon zodoende maandenlang live meelezen.
Coke in de slaapbank
Zo las de recherche dat 'Pasta' met verschillende andere gebruikers veelvuldig aan het chatten was over blokken coke en grote geldbedragen. "Alles bij elkaar opgeteld gaat het om ruim zestig verhandelde kilo's." Bij een inval begin februari -'klapdag' in het Exclu-onderzoek - bleek er in het huis aan de Putterstraat nog zeven kilo cocaïne verstopt te zijn in een slaapbank. Ook lag er tienduizenden euro's aan cashgeld in een koffer naast de wasmachine.
Grote vraag is, ging achter het account Pasta inderdaad de bewoner schuil? Volgens het OM wel. In de vier maanden van onderzoek maakte het account Pasta op 58 dagen contact met het wifi-netwerk van het huis aan de Putterstraat. "En meneer woont alleen op dat adres, dus het kan niemand anders geweest zijn", stelt het OM. Daarnaast kunnen verschillende chats volgens de recherche gekoppeld worden aan camerabeelden. Als 'Pasta' schrijft dat 'hij er zo aankomt met wat blokken', is volgens de opsporingsdiensten op camerabeelden te zien dat de bewoner zijn huis verlaat.
Geen spoor
Advocaat Ural stelt dat het heel anders zit. In zijn optiek zit zijn cliënt niet achter het account van 'Pasta'. "De onderzoeksperiode bestaat uit 141 dagen. Dat zou dus betekenen dat mijn cliënt op 83 dagen geen gebruik zou hebben gemaakt van zijn wifi. Dat zou toch raar zijn."
Ural lijkt erop te duiden dat een andere persoon in het huis van zijn cliënt heeft gezeten, om de cokehandel te voeren onder gebruikersnaam 'Pasta'. "Op camerabeelden zijn andere mensen te zien, die gebruikmaakten van het huis van cliënt. In ieder geval één ander persoon had de sleutel."
Ural wijst er verder op dat op de gevonden blokken coke, het cashgeld in een koffer en een kluis geen enkel spoor van zijn cliënt is gevonden. "Wel van een andere verdachte in het onderzoek." Die verdachte is echter spoorloos voor justitie, die een Europees aanhoudingsbevel tegen hem heeft uitgevaardigd. "En nergens blijkt dat cliënt wist van de aanwezigheid van de drugs in zijn woning. De cocaïne was verstopt in een slaapbank, in een kamer waar hij nooit kwam. Er moesten door de politie zelfs drugshonden worden ingezet om de verstopplek te achterhalen. Dus het is niet zo gek dat cliënt niets van de verstopplek wist."
Satudarah
Het onderzoek naar de bewoner van de Putterstraat is verwant aan een veel groter drugsonderzoek. Justitie vervolgt in die andere zaak een handvol (Enschedese en Brabantse) kopstukken van de verboden motorclub Satudarah en het voormalige middenkader. Ze zijn volgens de opsporingsdiensten betrokken bij de invoer van duizenden kilo's cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Verdachten die in dat onderzoek naar voren komen, spelen volgens justitie ook in deze Enschedese zaak een rol. Ook de stempels die op de blokken coke zaten, zijn dezelfde als in dit onderzoek.
De bewoner van de Putterstraat moet volgens zijn advocaat Ural worden gezien als 'onderknuppel', of 'katvanger'. Iemand die misbruikt is door een drugsorganisatie. "Hij moet de klappen nu opvangen."
Justitie ziet hem juist als onmisbare schakel. "Hij stelde zijn huis open om drugs in op te slaan. Hij was proactief, verhandelde drugs en ontving grote bedragen. Van enig tegenstribbelen door hem was geen sprake." Naast de zeven jaar cel, die hij van de officier zou moeten zitten, moet hij van haar ook duizenden euro's inleveren.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om na te denken over de zaak en velt dan vonnis.