Restauratie Deventer Bergkerk; hoog, donker en niet zonder gevaar

Hoog boven in de historische Deventer Bergkerk is de restauratie van de parel van het Bergkwartier begonnen. Het is er donker en niet zonder gevaar.

De architect, de aannemer en de constructeur van de restauratie klommen vanochtend naar de plek waar de houten constructie op verschillende plekken moet worden aangepakt. Vlak onder het dak liggen de balken die soms zijn aangetast door ongedierte. "We lopen alle spanten nog een keer na", zegt architect Jasper Jeuken. "Want we willen zoveel mogelijk traditioneel herstellen."

Dak wordt opgeknapt, dakgoten vervangen
Daarmee bedoelt Jeuken dat slecht hout zoveel mogelijk door nieuw hout vervangen wordt. Een alternatief is kunsthars of kunsthout, maar dat heeft niet de voorkeur. Behalve verzwakt houtwerk wordt onder meer ook het dak van de kerk opgeknapt en worden dakgoten vervangen. In de kerk komen onder meer klimatologische aanpassingen die meer tentoonstellingen mogelijk maken.

De renovatie moet volgend jaar maart klaar zijn. De provincie Overijssel betaalt 1,1 miljoen voor het herstel, de gemeente Deventer een kleine zeven ton.

Meer over dit onderwerp:
bergkerk deventer renovatie cultuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren