"Bij ponymarkt in Heeten is geen sprake van dierenmishandeling"

"Dit is geen dierenmishandeling. In tegendeel zelfs", zegt wethouder en veehandelaar Wout Wagenmans vanochtend bij de start van de ponymarkt in Heeten.Â

"Wij ontvangen de dieren heel gastvrij, met alle egards. Wij zorgen ervoor dat de faciliteiten zo zijn dat er absoluut geen sprake is van dierenmishandeling". Wagenmans reageert daarmee op de kritiek van de Dierenbescherming, die het helemaal heeft gehad met de paardenmarkten in Nederland.

54e editie

Het is dit jaar de 54ste keer dat Heeten het centrum is van de handel in pony's. De markt op woensdag is een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse Ponyweek. Dat is tevens een punt van kritiek van de Dierenbescherming, die het grote onzin vindt dat levende dieren worden gebruikt als aanleiding voor een volksfeest.

Woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming: "De dieren staan vaak in de buurt van een lawaaiige kermis of harde muziek. Ook lopen er altijd een hoop lollige mensen rond die schreeuwen en de dieren lastigvallen. Dat iemand een feest wil is prima, maar laat de dieren met rust."

In Heeten geen kermis rond de dieren

De kritiek geldt volgens wethouder Wagenmans niet voor de ponymarkt in Heeten. "De ponymarkt is ontstaan vanuit een bepaalde behoefte. Dat is zo ontstaan", legt Wagenmans uit.

Hij benadrukt dat de dieren in Heeten niet worden gebruikt voor het feest. "Dat is hier niet aan de orde. Er is geen kermis, geen muziek. Dat is niet in het voordeel van de dieren."

"Dieren moeten lang buiten staan"

De Dierenbescherming heeft verder commentaar op de wijze waarop de pony's worden gepresenteerd op een markt. "De dieren staan kort op elkaar. Vaak uren lang", meldt Nagtegaal.

"En vaak gaan de eigenaren na afloop van de markt met elkaar het café in, waardoor de dieren nog langer buiten moeten blijven staan.Deze manier van handelen moet stoppen. Wij gaan de komende periode gebruiken om na te denken hoe het anders kan. Want dieren moeten wel van eigenaar kunnen blijven wisselen."

Geen moeite met kort aangebonden dieren

Dierenarts Hans Zuurhout is als zo'n 25 jaar de dierenarts van de ponymarkt in Heeten. Hij heeft geen moeite met de wijze waarop de dieren op de markt staan. "Ja, ze staan redelijk kort aangebonden, maar ik vind dat geen bezwaar", zegt hij.

Hans Zuurhout is op de dag van markt vooral aan het kijken of er geen zieke of kreupele dieren tussen zitten. "De markt bestaat al 54 jaar en er is altijd een dierenarts aanwezig geweest. Dat weet ook iedere handelaar, dus zieke dieren nemen ze niet mee."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren