Nieuws

Schaatsers maken zich sterk voor voortbestaan ijsbaan Enschede

Tweehonderd schaatsers maken gemeente Enschede duidelijk dat ze niet zonder ijsbaan kunnen
Tweehonderd schaatsers maken gemeente Enschede duidelijk dat ze niet zonder ijsbaan kunnen © Leroy Vugteveen/RTV oost
Zo'n tweehonderd schaatsers van achttien ijsclubs uit Twente hebben zich vanavond letterlijk in het zweet gewerkt voor het behoud van de kunstijsbaan in Enschede. Met een gezamenlijke training 'op het droge' voor het stadhuis van Enschede lieten zij zien dat de schaatssport in de regio volop leeft en dat de leden van de Twentse ijsclubs een volwaardige accommodatie verdienen. "Schaatsvirus: positief getest", stond er op spandoeken te lezen.
De trainingsactie voor het stadhuis Enschede is niet toevallig. Raadsleden praten vanavond in de commissie Sociaal over de mogelijkheden om de ijsbaan in ieder geval de komende jaren open te houden. De toekomst van de ijsbaan in Enschede is vanwege te hoge exploitatiekosten onzeker geworden.
Burgemeester en wethouders hebben een voorstel neergelegd dat enig toekomstperspectief moet bieden. Door in ieder geval jaarlijks 250.000 euro vanuit de gemeente bij te dragen moeten de hoge exploitatiekosten worden gedrukt. Maar ook moet er een extra half miljoen worden gestoken in een verduurzaming van het schaatscomplex. Die duurzaamheidsbijdrage wordt in drie fases neergeteld: 196.000 euro in 2024, 244.000 euro in 2025 en nog eens 45.000 euro in 2026.
De projectgroep BIJT (Behoud IJssport Twente) alsmede de BCT (Baan Commissie Twente) spreken vanavond in bij de commissie om de raadsleden ervan te overtuigen dat het collegevoorstel steun verdient.

Kunstijsbaan onontbeerlijk

Met het schaatsseizoen in aantocht, en gezien de matige natuurijswinters van de afgelopen jaren, is de aanwezigheid van een kunstijsbaan in Twente onontbeerlijk voor de achttien ijsclubs in deze regio. Schaatsen is een oer-Hollandse sport en heeft meer in zich dan alleen langebaan, shorttrack, ijshockey, kunst of marathon schaatsen. Het is ook een recreatiesport voor jong en oud die willen bewegen.
De Twentse verenigingen maken dit mogelijk door recreanten van alle leeftijden wegwijs te maken op het ijs. Kortom, een ijsbaan in de regio brengt meer op dan incidentele topsporters als Joy Beune, Sebas Diniz, Kars Jansma, Jade Groenewoud, Jorien Voorhuis, Moniek Kleinsman en andere schaatstalenten. De ijsbaan moet een accommodatie zijn die open staat voor iedereen die wil kennismaken met de schaatssport, zo geven de Twentse schaatsverenigingen met hun actie aan.

Kostendekkend niet mogelijk

De gemeente Enschede is in principe bereid om de ijsbaan open te houden in de wetenschap dat uit het door Bureau Synarchis uitgebrachte onderzoeksrapport “Toekomstperspectief IJsbaan Twente” blijkt dat kostendekkende exploitatie van een ijsbaan niet mogelijk is. Daarom zal het bestemmingsplan mogelijk zodanig worden aangepast dat het mogelijk wordt om de accommodatie ook te gebruiken voor publieksevenementen die niets met ijs en sport te maken hebben.
Bovendien zal de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de ijsbaan energieneutraal te maken, waardoor mogelijk de jaarlijkse exploitatiebijdrage in de toekomst weer omlaag kan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.