Nieuws

Hoofdverdachte dodelijke schietpartij in Enschede overleden voor aanvang rechtszaak

Stephan D., terminale verdachte van een dodelijke schietpartij, is overleden.
Stephan D., terminale verdachte van een dodelijke schietpartij, is overleden. © News United / Dennis Bakker
Het zal niet meer komen tot een rechtszaak waarin Stephan D. terecht staat als hoofdverdachte van een dodelijke schietpartij in zijn woning aan de Oostburgweg in Enschede. De 54-jarige Enschedeër, die leed aan longkanker en terminaal was, is vanmorgen overleden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd. De rechtszaak die gepland stond voor volgende week (2 oktober) zal niet-ontvankelijk worden verklaard.
Stephan D. zat sinds eind vorig jaar tot begin juli dit jaar in voorarrest. De huurbaas wordt ervan verdacht dat hij de 41-jarige Santana Everitz doodschoot. Dat gebeurde in D.'s eigen huis, nadat het slachtoffer hem daar had opgezocht. D. verklaarde uit noodweer te hebben gehandeld.

Nog maar kort te leven

De Enschedese hoofdverdachte stond 4 juli tijdens een inleidende rechtszitting voor de rechtbank toen hij vertelde dat hij volgens artsen nog maar kort te leven had. Zijn medische toestand was toen al dusdanig dat de verwachting was dat hij de inhoudelijke rechtszaak op 2 oktober niet zou halen. De rechter besloot dat hij de laatste fase van zijn leven in vrijheid mocht doorbrengen en stelde hem op vrije voeten.

Onder voorwaarde op vrije voeten

Wel onder de voorwaarde dat hij zich op 2 oktober zou melden voor de rechtszaak als hij nog in leven was. Ook moest de verdachte contact houden met de reclassering en meewerken aan een digitale reconstructie van de schietpartij. Daarnaast moest Stephan D. meewerken aan een psychologisch onderzoek, iets wat hij eerder weigerde en daarvoor niet naar het Pieter Baan Centrum wilde.
De virtuele reconstructie en het psychologisch onderzoek hebben voor het overlijden van de verdachte niet meer kunnen plaatsvinden, aldus de advocaat.
Het Openbaar Ministerie en de nabestaanden van het slachtoffer waren het er niet mee eens dat D. de laatste dagen van zijn leven naar huis mocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.