Overige sporten

Wielerinfluencer Bas Tietema stopt als profrenner: "Andere rol binnen de ploeg"

Wielerinfluencer Bas Tietema hangt zijn koersfiets aan de wilgen
Wielerinfluencer Bas Tietema hangt zijn koersfiets aan de wilgen © ANP
Bas Tietema keert niet meer terug als wielrenner in het profpeloton. De 28-jarige Zwollenaar, medeoprichter en oprichter van TDT-Unibet Cycling Team, hangt zijn racefiets aan de wilgen. Tietema, wiens ploeg een kijkcijferkanon is op YouTube, blijft wel in een andere rol aan de ploeg verbonden.
Dat TDT Unibet Cycling Team, opgericht door Tietema, volgend seizoen een Pro Continental-licentie krijgt vormt grotendeels de basis van zijn beslissing om te stoppen als profrenner. Die nieuwe status houdt in dat er op een hoger niveau gekoerst zal worden. "Ik heb dit jaar best wel geworsteld met mijn niveau. Ik heb een fantastisch jaar gehad en echt genoten, maar ik heb ook wedstrijden gehad waarin ik het heel moeilijk had en wedstrijden niet kunnen uitrijden", zegt een openhartige Tietema in een videoboodschap.

Eerlijk antwoord

Van de acht koersen waaraan Tietema dit seizoen deelnam reed hij er slechts twee uit, waaronder de Ster van Zwolle. Tietema geeft aan veel te danken te hebben aan het wielrennen, maar de keuze is weloverwogen. "Ik heb mezelf afgevraagd: wil ik dit en kan ik dit blijven doen? Het eerlijke antwoord daarop is: nee. Daarom zal ik stoppen met mijn profcarrière als wielrenner", vervolgt hij.

Andere rol

Tietema blijft wel betrokken bij de ploeg. De komende periode wordt duidelijk in welke rol dat is ."Ik heb me al aangemeld voor de ploegleiderscursus in Aigle. Het is voor mij een moeilijke keuze, maar ook voor ons als Tour de Tietema-Unibet. Dat je keuzes moet maken die niet altijd even leuk zijn, maar we willen door blijven groeien. Daarvoor worden die keuzes gemaakt", aldus Tietema.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.