Nieuws
Enschede redt IJsbaan Twente uit financieel wak met forse bijdrage: "Waarom alleen wij?"

De gemeente Enschede staat positief tegenover het plan om IJsbaan Twente structureel te redden. Dat zeiden de dertien raadsleden maandagavond tijdens de commissievergadering in het gemeentehuis. Wel met een kritische kanttekening: de omringende gemeenten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen en meebetalen aan de topsportlocatie waar heel de regio gebruik van maakt.
De fracties zijn het allemaal eens: IJsbaan Twente moet open blijven. Het collegevoorstel om jaarlijks 2,5 ton bij te dragen kreeg de steun van alle aanwezige woordvoerders van de fracties. Daarnaast behelst het plan om 5 ton – uitgesmeerd over een periode van drie jaar – te investeren in de verduurzaming van het complex.
Redding nabij
En die forse financiële bijdrage is hoogstnodig. Vorig jaar besloot exploitant PCH Groep de handen van de ijsbaan te trekken, omdat zij geen brood in de exploitatie zag. De ijsbaan is al jaren niet kostendekkend te krijgen.
Tweehonderd schaatsers trainen voor het gemeentehuis in Enschede voor voortbestaan IJsbaan Twente
Omdat geen andere exploitant de handschoen wilde oppakken, moest er acuut een oplossing worden gevonden voor het schaatsseizoen 2023-2024. Negen Twentse gemeenten besloten een euro per inwoner bij te dragen, zodat de gemeente Enschede een jaar de tijd kreeg om met een gedegen reddingsplan te komen. Dat plan, op basis van een uitgebreid onderzoek, ligt er nu dus.
Een plan dat ook de achttien ijsverenigingen die gebruikmaken van de baan, kan bekoren. "Het ziet er heel gunstig uit", stelt Derk Willem Ruesink namens Behoud IJssport Twente (BIJT). "Toch is het nog geen gelopen race." Daarom hielden zo'n tweehonderd schaatsers voorafgaand aan de vergadering een ludieke actie voor het gemeentehuis. Daar werden heuse schaatstrainingen gehouden. Alles om de sympathie van de raadsleden te winnen.
Rol Twentse gemeenten
Alhoewel over twee weken de gehele gemeenteraad over het voorstel gaat stemmen, lijkt op basis van de commissievergadering de redding van de ijsbaan een zekerheid. Toch werd er creatief meegedacht door de commissieleden om andere gemeenten te laten mee betalen. Want het gevoel dat Enschede wederom in haar eentje moet opdraaien voor een regionale voorziening, overheerst. Zo stelde Malkis Jajan (VVD) een Twents topsportfonds voor. Een fonds waar alle gemeenten aan meebetalen en ook allemaal uit kunnen putten als het voor een van de topsportaccommodaties in de regio nodig is. Het gaat dan om de sporthal ISPAA (Almelo), het FBK Stadion (Hengelo) en zwembad Het Ravijn (Nijverdal).
CDA’er Mart van Lagen stelt voor om meer te lobbyen bij de omliggende gemeenten. Met als doel dat zij het regionale belang van de ijsbaan inzien én meebetalen aan de kosten.
Weg is weg
Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg stelt dat het behoud van de ijsbaan het allerbelangrijkste is. "Als de ijsbaan weg is, komt er waarschijnlijk niet snel één terug." Andere plannen, zoals een sponsornaam aan de ijsbaan toevoegen, wil Van den Berg graag uitzoeken.
Meerdere partijen hebben aangekondigd met moties te zullen komen. Op 9 oktober zal de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van IJsbaan Twente.