nieuws

Eerste delen kogge Kampen boven water gehaald

De eerste twee onderdelen van de eeuwenoude Kogge in de IJssel bij Kampen zijn vandaag gelicht. Dat gebeurde onder grote belangstelling van publiek en media.
Het gaat om twee losliggende onderdelen, te weten een wandrust en een knie. De wandrust werd vroeger gebruikt om de touwen van de Kogge aan vast te maken en de knie is een onderdeel van de constructie van het schip. Rijkswaterstaat spreekt van een mijlpaal in het project.

Eerst losse onderdelen bergen

Om het schip straks in zijn geheel te kunnen bergen worden eerst alle losse onderdelen die onderwater liggen naar boven gehaald. Daarna wordt een begin gemaakt met het aanleggen van de kooiconstructie, die de twintig meter lange en acht meter brede Kogge medio december uit het water moet tillen.

De eerste wrakstukken die vandaag naar boven zijn gehaald geven een indruk van de conditie van het hout onder water. Ze zullen door de experts nauwkeurig onderzocht worden en geven bruikbare informatie voor de rest van de berging

Ijsseloever mogelijk gevonden

Onderwaterarcheoloog Wouter Waldus, die samen met het duikteam Isalacogghe de berging regelt, noemt het een unieke vondst. "We hebben meer bewijs dat de kogge 600 jaar geleden bewust is afgezonken om de loop van de IJssel te beïnvloeden." En niet alleen dat de kogge zeshonderd jaar oud is, maakt de vondst bijzonder. Het duikteam vermoedt dat het ook op de oude IJsseloever gestuit is. Waldus: "De IJssel lag vroeger een stuk verder van de stad en de rivier was een stuk smaller dan nu".
De onderwaterarcheoloog wist al dat de oever er vroeger anders uit zag, maar bewijs had hij niet. Geen enkele kaart uit die tijd is bespaard gebleven. Vandaag gaf een sprankje hoop. De kogge ligt waarschijnlijk tegen de oude IJssel aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.