Nieuws
Grote zorgen over doorgaan Bevrijdingsfestival: "Geen geld om voorbereidingen te starten"

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) vraagt de provincie om een eenmalige bijdrage van 250.000 euro, om te kunnen beginnen met de organisatie van het festival van 2024. Door de flinke financiële tegenvaller van dit jaar en stijgende kosten moet de organisatie interen op haar reserves. De vraag is daardoor of er nog genoeg geld is om de organisatie voor volgend jaar op te kunnen starten.
Afgelopen 5 mei kwam het 's middags met bakken uit de lucht. Vanwege het noodweer dat over Zwolle trok, was het festivalterrein een aantal uren bijna leeg. 's Avonds was het weer groot feest, maar er kwam uiteindelijk veel minder publiek op het bevrijdingsfestival af dan gewoonlijk.
Waar voorgaande edities zo'n 120.000 tot 150.000 bezoekers trokken, waren dat er dit keer zo'n 80.000. En als je voor zo'n 70 procent afhankelijk bent van de verkoop van eten en drinken, dan betekent dat een flinke daling van je inkomsten.
Daardoor is het voor het Overijsselse Bevrijdingsfestival amper meer te betalen om de organisatie voor volgend jaar te starten. Een probleem waar inmiddels alle Bevrijdingsfestivals in Nederland mee te kampen hebben. In Groningen werd vorig jaar entree gevraagd, terwijl het juist de bedoeling is dat de festivals laagdrempelig blijven. Het festival in Utrecht dreigde dit jaar zelfs helemaal niet door te gaan vanwege financiële problemen.
Wij maakten eerder een explainer over hoe 'gratis' het gratis festival eigenlijk is:
'In vrede en vrijheid samenleven'
En dat terwijl de festivals van groot belang zijn voor de samenleving, schrijft BFO in haar brief aan de provincie. "De huidige internationale ontwikkelingen en het enigszins tanende democratische besef in ons land, maken het urgent om de gedachte te versterken dat het ontbreken van geweld en onderdrukking of de angst daarvoor, de basisvoorwaarden zijn voor een vrije maatschappij en een gezonde democratische rechtsstaat."
"Een goed functionerende, gezonde, democratische rechtsstaat is de beste waarborg voor langdurige vrede. Daarbij is niet alleen het historische moment van het einde van de Tweede Wereldoorlog relevant, maar ook de vraag hoe we nu en in de toekomst met elkaar in vrede en vrijheid kunnen samenleven."
Oplossingen gezocht
Er wordt inmiddels gezocht naar structurele oplossingen, zoals een garantiefonds. Bevrijdingsfestivals die schade lijden door slecht weer zouden daar gebruik van kunnen maken. Maar het is nog niet rond, mede doordat het kabinet is gevallen. Ook zijn er gesprekken met het Rijk over een structurele bijdrage vanuit Den Haag.
De organisatie van BFO krijgt jaarlijks een bijdrage vanuit de Provincie en de gemeente Zwolle. BFO heeft de gemeente eerder gevraagd mee te denken over de kostenstijging op gebied van energie en duurzaamheid. Ook de wetgeving rond stikstof veroorzaakt steeds hogere kosten, die ook opgevangen moeten worden. Ook daarvoor hoopt BFO op hulp van de gemeente.
'Gratis toegankelijk houden'
Binnen het huidige evenementenbeleid van de provincie kan er geen financiële oplossing komen, maar met een eenmalige bijdrage van 250.000 euro kan er in elk geval begonnen worden met het organiseren van de editie van 2024, aldus de organisatie in de brief. "De Staten hebben in 2023 een motie aangenomen om het festival gratis toegankelijk te laten blijven, wij werken graag met u mee om deze motie te realiseren."