Nieuws
Boer lapt rooiregels aan de laars: "Ze zijn er nog niet aan toe"

Consumptieaardappelen op zand- en lössgrond moeten van het kabinet voor 1 oktober gerooid worden. Het moet, maar aardappelboeren laten ze liever nog even zitten. Sterker nog, Martin Trip uit Sibculo gaat ze ook niet rooien. Hoe regelgeving en de praktijk met elkaar botsen.
Het besluit van het kabinet houdt de gemoederen onder aardappelboeren al een tijdje bezig. Het draait allemaal om de stikstofregels en waterkwaliteit. Als aardappelen zijn gerooid, blijft er stikstof achter in de grond. Dat kan door het zaaien van een zogeheten vanggewas uit de grond worden gehaald, je bindt als het ware de resterende stikstof in de bodem aan het vanggewas zodat er minder uitspoeling is van meststoffen naar oppervlaktewater. Van het kabinet moet dat vanggewas uiterlijk 1 oktober zijn ingezaaid.
Nat voorjaar
"Ik weet niet wie deze belachelijke regel bedacht heeft. Maar het is iemand die mijlenver van de sector staat", zegt aardappelboer Martin Trip uit Sibculo. "Die heeft geen weet van de praktijk." Akkerbouwers hadden dit jaar te kampen met tegenslag. "Het is sowieso een uitdaging om consumptieaardappelen voor 1 oktober uit de grond te krijgen. Dit jaar helemaal, omdat het voorjaar nat en koud was. We konden pas drie weken later het land op en de natuur laat zich niet dwingen. Dus we zijn nu met de oogst ook later."
Maar regels zijn regels. En als Trip die volgt, gaat dat ten koste van zijn aardappeloogst en dat doet hij niet. "Onze aardappels zijn er nog niet aan toe. We hebben een klein deel geoogst en de rest is daar gewoon nog niet aan toe." Niet voor 1 oktober oogsten heeft echter gevolgen voor veel aardappeltelers. Wie wacht met oogsten, en dus ook met het inzaaien van een vanggewas, mag volgend jaar minder mest uitrijden. "Eigenlijk zitten we met bemesting al op het randje, als ik nog minder mest mag gebruiken dan groeit je gewas niet voldoende."
Waterkwaliteit
Het besluit van het kabinet om voor 1 oktober te rooien, heeft te maken met de waterkwaliteit. Die is niet goed in Nederland. Stikstof zit in mest en kan uiteindelijk in het water terechtkomen. Als er minder stikstof in de grond overblijft, is dat dus goed voor de waterkwaliteit. "We zijn natuurlijk niet tegen zaaien van vanggewassen", zegt Trip. "Dat hoef je ons niet uit te leggen, dat doen we ook al jaren, maar we kunnen dat niet ten koste laten gaan van onze oogst. Daar gaat het om, bovendien blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat het langer laten zitten van je gewas amper verschil maakt in uitspoeling. Aardappelen bijvoorbeeld nemen juist in de laatste weken veel stikstof op. Dit is het paard achter de wagen spannen."
Aardappelteler Trip kan niet boeren met een 'kalender'
De hoop van Trip is nu gericht op de Tweede Kamer. Daar wordt vandaag gestemd over een motie die een eind moet maken aan deze zogenoemde kalenderlandbouw.
BBB en VVD willen af van kalenderlandbouw
Boeren moeten jaarlijks op bijna zestig momenten actie ondernemen vanwege de mestwetgeving. Dat constateren BBB en VVD die het verplicht rooien van consumptieaardappelen voor 1 oktober als voorbeeld aanhalen. Met een motie willen de partijen een einde maken aan de zogeheten kalenderlandbouw.
Boeren moeten jaarlijks op bijna zestig momenten actie ondernemen vanwege de mestwetgeving. Dat constateren BBB en VVD die het verplicht rooien van consumptieaardappelen voor 1 oktober als voorbeeld aanhalen. Met een motie willen de partijen een einde maken aan de zogeheten kalenderlandbouw.
Die kalenderlandbouw werkt volgens BBB en VVD contraproductief: aardappelen zijn nog niet rijp op 1 oktober, bovendien nemen ze nog stikstof op als ze langer in de grond blijven zitten. VVD-Kamerlid Thom van Campen: "Boeren werken niet volgens een kalender, maar met de natuur en weersomstandigheden."
In juni van dit jaar diende de Overijsselse SGP-fractie met steun van BBB, VVD en FVD een motie in om kalenderlandbouw van tafel te krijgen. Die motie is aangenomen.