Nieuws

Eigenaar van failliet Megahome persoonlijk aansprakelijk voor miljoenenschuld

Eigenaar van failliet Megahome persoonlijk aansprakelijk voor miljoenenschuld
Eigenaar van failliet Megahome persoonlijk aansprakelijk voor miljoenenschuld © RTV Oost
Vastgoedgigant Willy Welles is persoonlijk aansprakelijk voor de schuldenpost van Megahome in Almelo. De rechtbank oordeelt dat het bedrijf failliet ging door onbehoorlijk bestuur van de Zendernaar en zijn kompaan, die daardoor persoonlijk aansprakelijk zijn. Op dit moment staat de schuldenpost op 264 miljoen euro. Het is niet duidelijk welke schuld overblijft als het faillissement is afgerond.
De zaak sleept al zes jaar voort en breekt zowel qua grootte als complexiteit alle records in Twente. "Het is één van de meest arbeidsintensieve faillissementen voor ons", zei een woordvoerder van de rechtbank eerder.

Rabobank

Projectontwikkelaar Megahome ging in 2016 failliet. Onder het bedrijf hangen vijftig bv's en stichtingen. Welles had flink geïnvesteerd in lappen grond, met het oog die te verkopen voor woningbouw. Maar mede door de crisis vloog het plan volledig uit de bocht.
Een paar jaar voor het faillissement, In 2013, eiste de Rabobank al 125 miljoen euro terug (als krediet gegeven in 2010), een bedrag dat nu (inclusief andere schulden bij andere schuldeisers) is opgelopen tot 264 miljoen euro.

'Beschermconstructie'

In de periode voor het faillissement verplaatste Welles een deel van het vermogen naar andere van zijn vennootschappen. Een 'beschermingsconstructie' noemde hij dat, om zo een betere onderhandelingspositie te creëren ten opzichte van de financier.
De rechtbank denkt daar heel anders over. De constructie was een belangrijke oorzaak van het faillissement van verschillende vennootschappen, staat in het vonnis. Een foute constructie ook, die niet past bij een redelijk denkend en handelend bestuurder.
Welles moet zich hierover binnenkort ook tegenover de strafrechter verantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.