Nieuws

Vrijspraak voor man (28) die juwelier in Zwolle zou hebben leeggeroofd

De twee inbrekers op de Melkmarkt in Zwolle
De twee inbrekers op de Melkmarkt in Zwolle © RTV Oost / Plaats Delict
Een 28-jarige man is vrijgesproken van een inbraak bij een juwelier aan de Melkmarkt in Zwolle. Hierbij werd vorig jaar september de glazen toegangsdeur gesloopt en zijn vrijwel alle vitrines kort en klein geslagen. Het dna van de man zat op gereedschap dat in de winkel achterbleef, maar dat betekent volgens de rechtbank niet dat hij erbij was.
Twee daders maakten ruim 113.000 euro aan sieraden buit in Zwolle. Een paar weken later, eind oktober, slaan opnieuw twee mensen toe. Dan verdwijnt er voor ruim 91.000 euro bij een inbraak in Ermelo.

'Summiere verklaring'

De snelkrakers laten gereedschap achter in de winkel, waaronder een krik en een stootijzer. Op dat laatste voorwerp wordt dna van de verdachte gevonden. Ook bij de snelkraak in Ermelo wordt dna aangetroffen van de verdachte. In dat geval op de krik en de hamer.
De man ontkende tijdens de vorige zitting dat hij erbij betrokken was. Zijn reactie op het dna-bewijs: "Ik heb het misschien wel eens aangeraakt. Ik ben een bekende naam in de scooterwereld. Ik word vaak gevraagd om reparaties uit te voeren. Misschien heb ik iets aangeraakt dat bij iemand in de schuur lag?"
Een 'summiere verklaring', zegt de rechtbank daarover, maar tóch kan die niet worden uitgesloten. Bovendien is op camerabeelden te zien dat de twee daders handschoenen droegen.

Zoekopdrachten Marktplaats

Ook ander bewijs is volgens de rechtbank niet sterk genoeg om de man te veroordelen. Zoals de zoekgeschiedenis op de computer van de verdachte, waaruit blijkt dat hij op Marktplaats zocht naar bigbags, een stootijzer en een hoofdlamp. "Er is niet gebleken dat de verdachte deze goederen ook heeft aangeschaft, met uitzondering van de hoofdlamp", staat in het vonnis.
Dan zijn er nog afgeluisterde telefoongesprekken vanuit de Penitentiaire Inrichting. Hierin zegt de man dat hij dingen voor anderen heeft geregeld en dat hij mensen heeft geholpen. Dit kan erop wijzen dat hij dus niet bij de kraak aanwezig was. Bovendien is het ook onduidelijk of hij wist dat hij met dit 'helpen' medeplichtig was aan een misdrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.