Nieuws

Burgemeester Enschede gaat problemen door watertekort aankaarten in Brussel

Roelof Bleker wil het watertekort in Twente aan de orde stellen in Brussel
Roelof Bleker wil het watertekort in Twente aan de orde stellen in Brussel © ANP
Gemeenten in Twente vragen binnenkort in Brussel aandacht voor het watertekort dat een steeds groter probleem wordt in de regio. Dat zei burgemeester Roelof Bleker van Enschede vandaag bij Radio Oost. Dat raakt de regio ook economisch. Bleker noemt als voorbeeld een buitenlands bedrijf dat zich in Twente zou vestigen, maar uiteindelijk niet kwam omdat Vitens niet kon garanderen dat aan de vraag naar water door dit bedrijf voldaan kon worden.
Begin vorig jaar wees Vitens ook al eens een aanvraag tot uitbreiding van de waterlevering van een grootzakelijke klant af. Het is tekenend voor de problemen die de toenemende droogte in Twente met zich meebrengt.
Overigens gaat het daarbij niet alleen om droogte. Ook de risico's van hele zware buien en schade voor huizen wil Bleker op de Brusselse agenda plaatsen. "Daar is Enschede heel kwetsbaar op", stelt Bleker. "Heel Twente is kwetsbaar op droogte. Wij hebben ook geen rivieren. Wij zijn de eerste regio waar ook Vitens zegt: 'als er een bedrijf komt dat veel water nodig heeft, dan kan dat gewoon niet'."

Andere regio's

Bleker wil tijdens het bezoek aan Brussel graag onderzoeken of Twente op kan trekken met andere regio's of kan leren van de ervaring van bijvoorbeeld Zuid-Europese landen. "Hoe gaan zij om met droogte en watertekort? Daar kunnen we van leren. "Wij voelen dat in de regio Twente als eerste. Elders in Nederland is het nog niet zo urgent. Dat wil ik in Brussel aankaarten."
Het bezoek aan Brussel vanuit Twente is al weer een tijdje geleden voor de deelnemers aan de trip. "Het is weer even opfrissen. Hoe werkt het in Brussel, waar moet je zijn", legt Bleker uit. Het bezoek vindt plaats tijdens de week voor de regio's die dan in Brussel op het programma staat. De Twentse gemeenten gaan samen met vertegenwoordigers van gemeente in de Achterhoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.