Nieuws

Rijk trekt de knip: 1,2 miljoen euro voor restauratie Bovenkerk in Kampen

De Bovenkerk in Kampen
De Bovenkerk in Kampen © ANP
De Bovenkerk in Kampen wordt gerestaureerd en daarvoor wordt de portemonnee getrokken. Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt ruim 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de 'urgente restauratie' van de Kamper kerk.
De Bovenkerk staat op dit moment als enige monument op de noodlijst van de provincie Overijssel. Voor de restauratie stelt de provincie al ruim 700.000 euro beschikbaar.
De Bovenkerk draagt zelf en vanuit fondsen ongeveer 500.000 euro bij. Het college van Kampen wil eveneens een half miljoen euro bijdragen, wat het totaalbedrag op 2,9 miljoen euro brengt. De restauratie van het kerkgebouw kost in totaal 3,4 miljoen euro, schat de gemeente Kampen.

Problemen met Bovenkerk

De provincie kon de afgelopen tijd subsidieaanvragen doen voor een aantal hoognodige restauraties van grote monumenten. Op basis van die informatie heeft Uslu besloten om 1.211.596 euro uit te trekken voor de kerk in hartje Kampen.
De problemen met de Bovenkerk worden voor het grootste deel veroorzaakt door de zetting van de ondergrond. Die is voor de kolommen, het middenschip en de toren niet gelijk, waardoor scheuren ontstaan. Dit probleem keert iedere 40 tot 50 jaar terug. Met de verschillende bijdragen kan de Bovenkerk worden gerestaureerd, maar is er nog geen permanente oplossing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.