Nieuws
Miljoenen verslindende supermarktsoap in Haaksbergen suddert voort

De voortdurende soap rond het Gat in de Markt in Haaksbergen leek na ruim dertig jaar zo'n beetje aan een einde te komen. Maar als het aan de Franciscusparochie ligt, suddert de kwestie nog even door. Dat bleek vandaag tijdens een kort geding in Almelo. Om het gat te vullen zou het parochiebestuur een stukje grond ruilen met de gemeente, maar komt daar nu op terug. Want een supermarkt naast de pastorie? Daar voelt het parochiebestuur niets voor.
Het kort geding is aangespannen door projectontwikkelaar Ben Roerink. Hij wil samen met ontwikkelaar Nordwick gaan bouwen om het beruchte Gat in de Markt na ruim dertig jaar eindelijk te kunnen sluiten. Aan de Markt moet een nieuw pand verrijzen waarin onder meer ruimte is voor appartementen en een supermarkt.
Het Gat in de Markt van Haaksbergen is al ruim drie decennia onderwerp van discussie. Talloze keren is er over gesproken in de gemeenteraad en meermaals zijn bestemmingsplannen aangepast aan nieuwe wensen en voorwaarden. In al die jaren is er niet meer gebouwd dan luchtkastelen. Dure luchtkastelen, de eerste steen is nog altijd niet gelegd. Toch heeft het hoofdpijndossier de gemeenschap al zo'n zeven miljoen euro gekost.
En dat bedrag kan nog wel eens oplopen.
Want om te kunnen bouwen, moeten projectontwikkelaar Roerink en de kerk enkele kleine stukjes braakliggende grond ruilen. Zodoende kan het braakliggende terrein optimaal worden ingedeeld. Roerink en de kerk hebben daarover al in 2016 een intentieovereenkomst opgesteld. Maar omdat er in het gemeentehuis altijd nog geen definitieve klap is gegeven over de invulling van het gat, liggen de plannen al zeven jaar stil.
Parochie wil niet meer meewerken
Het parochiebestuur vindt nu dat de intentieovereenkomst is verouderd en vraagt de rechter om het document verjaard te verklaren. Volgens de parochie zijn de huidige bouwplannen ook flink anders dan de plannen van Roerink uit 2016, het jaar waarin beide partijen tot de overeenkomst kwamen.
Projectontwikkelaar Roerink bestrijdt die aanpassingen en wil de kerk houden aan de destijds gemaakte afspraken over grondruil. Omdat de parochie in de afgelopen maanden meermaals heeft laten weten dat er wat hen betreft geen intentieovereenkomst meer is en omdat gesprekken met Roerink door het bestuur worden afgehouden, kon hij naar eigen zeggen niet anders dan de rechter in dit kort geding te laten oordelen.
Wat tijdens de zitting duidelijk wordt, is dat de pastorie op geen enkele wijze meer wil meewerken aan de nieuwbouwplannen aan de Markt in Haaksbergen.
Parochiebestuurder tekenaar supermarktplan
Saillant detail in de kwestie is de rol van parochiebestuurder en architect Walter Olde Engberink. Hij tekende de oorspronkelijke plannen met ruimte voor een grote supermarkt. Want die supermarkt zou flink veel klandizie naar het centrum van Haaksbergen halen, zo blijkt uit onderzoeken die in opdracht van de gemeente Haaksbergen zijn uitgevoerd. Roerink kwam daarom met een plan voor een supermarkt, waarvoor Olde Engberink de tekening maakte.
Totaal onverwacht koos de gemeenteraad destijds in 2017 echter voor een plan van een andere projectontwikkelaar. Van Nordwick, om precies te zijn, die geen super aan de Markt wilde. Roerink en zijn toenmalige architect Olde Engberink voelden zich gepasseerd en togen naar de Raad van State. Met succes, want die tikte de gemeenteraad op de vingers. Want als een supermarkt de voorkeur heeft, moet een plan mét een grootgrutter ook de kans krijgen.
Afscheid van architect
Daarmee stond de gemeente voor een dilemma. Er waren immers al afspraken gemaakt met ontwikkelaar Nordwick. Om niet opnieuw voor de rechter te moeten verschijnen, liet Haaksbergen de twee voormalige concurrenten samenwerken aan een nieuw plan. Mét supermarkt. Iedereen blij, zou je denken. Maar Roerink moest daarbij afstand nemen van zijn architect Olde Engberink, want die nieuwe tekeningen kon Nordwick ook maken.
Sinds die tijd is het hommeles. Olde Engberink is nu tegen de komst van een supermarkt naar het centrum, terwijl hij in 2016 - als architect van Roerink - vanuit zijn rol als bestuurder van de Franciscusparochie zijn handtekening zette onder de intentieovereenkomst. Juist: de overeenkomst waarin beide partijen aangaven grond te willen ruilen om de komst van die supermarkt mogelijk te maken.
Geen supermarkt als buurman
Maar die liefde tussen Olde Engberink en Roerink is zeven jaar later behoorlijk bekoeld. Sterker nog: namens het bestuur van de Franciscusparochie, waarbinnen de architect over de gebouwen gaat, heeft hij duidelijk laten weten dat de kerk helemaal niet zit te wachten op een grootgrutter als buurman.
Op vragen van de rechter of die houding van nu ermee te maken heeft dat hij destijds als architect aan de kant is gezet, antwoordde Olde Engberink ontkennend. Maar waarom de tekenaar van het oude supermarktplan in zijn rol als parochiebestuurder 180 graden is gedraaid, dat kreeg de rechter tijdens de zitting niet scherp.
Het vonnis volgt op 10 oktober.